CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 22.02.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

V jednom baťohu ionťáky, ve druhém marihuana...a služební pes Fram opět v akci

​   Dva případy, dvě přepravy marihuany…. 

   V prvním případě ostravští celníci odhalili kilogram a půl sušené marihuany…

   Hlídka Mobilního dohledu Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj prováděla v městě Český Těšín rutinní kontrolní činnost se zaměřením na přepravu, skladování a prodej vybraných výrobků a omamných a psychotropních látek. Náhodně si vybrala osobní vozidlo polské imatrikulace, které vyjíždělo z parkoviště u tržnice. Celníci jej dynamicky zastavili poblíž Masarykových sadů.
   Ve vozidle cestovaly dvě osoby. Řidič byl vyzván k předložení identifikačních dokladů a dokladů od vozidla. Na dotaz, zda převáží nějaké nelegální zboží nebo drogy, odpověděl, že ne. Celníci přistoupili k prohledání zavazadlového prostoru, kde našli i různé baťůžky. V jednom z nich byl igelitový sáček se sušenou rostlinou, která nejen vzhledem, ale i zápachem připomínala marihuanu. Dále se tam nacházel větší pytlík zabalený ve žlutém neprůhledném igelitu se stejnou komoditou. Po zvážení a provedeném testu bylo zjištěno, že řidič přepravuje 1 450 gramů sušené marihuany. Nechyběla průhledná skleněná dóza s deseti šiškami marihuany, které byly zabaleny ve dvou dealerových sáčcích, a také drtička zlaté barvy. V ostatních baťůžcích celníci našli jen sportovní potřeby a suché iontové nápoje a proteiny pro posilující sportovce, za kterého se řidič označil. Poté celníkům sdělil, že v loketní opěrce vozidla má ukryto dalších pět šišek marihuany, což bylo dle jeho domněnky legální.
   Příběh řidiče: V Polsku se domluvil s kolegy, že zajedou do Českého Těšína, aby si společně vykouřili marihuanu. Batohy do auta dal řidiči údajný známý s prosbou, aby je převezl do Polska. Co je obsahem batohů, to netušil.

   U druhého případu asistoval celnický služební pes Fram. Český Těšín, náhodně vytipované osobní vozidlo WV Golf se třemi posažéry a opět polské imatrikulace.
   Řidič na obligátní dotaz celníků k nelegální přepravě zboží odpověděl, že nic neskrývá, nepřeváží. Jelikož se ale Framovi něco nelíbilo, přistoupili celníci ke kontrole vozidla. Tu provedli v kontrolní hale na Chotěbuzi. Fram označil taštičku, kterou měl přes rameno jeden z cestujících.
   Uvnitř se nacházel černý igelitový sáček, ve kterém byly dealerky se sušenou marihuanou. Následně proběhla kontrola vozidla, kde Fram označil dveře spolujezdce a prostor mezi sedadly. Tam se nacházely dvě drtičky na sušinu, jointy, cigaretové papírky a bong na hulení. Váha se zastavila na 57 gramech.
 
  Výše uvedeným jednáním vzniklo důvodné podezření ze spáchání trestného činu nedovolené nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy.
  Zboží, vozidla i pachatelé byli zajištěni a oba případy byly předány Policii České republiky k dalšímu šetření.


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky