CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 10.08.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

"Nelegálové" z Ukrajiny v automobilovém průmyslu

​            Celkem tři nelegálně pracující cizinci z Ukrajiny a devět cizinců z Polska a Slovenska bez splnění oznamovací povinnosti…

         Moravskoslezští celníci z oddělení Dohledu nad subjekty se zapojili do celorepublikové kontrolní akce s krycím názvem SHARK, která byla nařízena na dodržování zákona o zaměstnanosti. Na základě analýzy subjektů si vybrali firmy zaměřené na činnosti v automobilovém průmyslu, stavebnictví a stravování.

 

         Celníci zkontrolovali tři firmy a 18 zaměstnaných cizinců. U 12 cizinců zjistili porušení tohoto zákona. Tři cizinci z Ukrajiny vykonávali svou pracovní činnost bez vydaného pracovního povolení k zaměstnání a devět cizinců z Polska a Slovenska pracovalo bez splnění oznamovací povinnosti vůči příslušnému Úřadu práce v Ostravě. V souladu se zákonem o zaměstnanosti je zaměstnavatel povinen splnit tuto oznamovací povinnost.

 

Odhalená porušení ustanovení zákona o zaměstnanosti postoupí celníci místně příslušnému Oblastnímu inspektorátu práce k zahájení správního řízení. Zaměstnavatelům hrozí sankce až do výše 10 milionů korun.

 

 

 

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky