CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 18.05.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Moravskoslezští celníci úspěšní v boji s hazardem a přetíženými auty

Celkem 37 kusů zajištěných herních zařízení a 114 000 Kč vybraných na pokutách za přetížená vozidla, to je jen malý výčet výsledků z činností moravskoslezských celníků od začátku roku.

 V úspěšných kontrolách na dodržování zákona o hazardních hrách pokračují moravskoslezští celníci i v novém roce. Jedná se o kontroly zaměřené jak na provozování nelegálních heren, tak i na dodržování zákona o provozu legálních hazardních her. Právě nelegální hazardu je v našem kraji palčivým problémem, jehož škodlivost se díky práci moravskoslezských celníků daří eliminovat. Herní technická zařízení se zajišťují na základě skutečnosti, že provozovatel těchto zařízení nemá k dané činnosti nutná povolení. „Princip fungování zajišťovaných herních zařízení, tzv. kvízomatů, je založen na nutném vkladu, tedy na sázce, jejíž návratnost je zcela závislá na náhodě nebo neznámé okolnosti. O výhře či prohře tedy nerozhoduje sám uživatel, např. svými odpověďmi na kvízové otázky, a tím jsou naplněny znaky hazardní hry.“ Uvedl k fungování nelegálních heren vedoucí odboru dohledových činností. Celníci se však nezaměřují jen na nelegální herny, ale ke kontrolám dochází také v oblasti legálního hazardu. „U legálních provozoven hazardních her bývá nejčastější porušení zjištěno v zákonné povinnosti umožnit hru nejméně u 3 hracích stolů živé hry po celou dobu provozu casina.“ Dodal k problematice hazardu vedoucí odboru dohledových činností. Provozovny, v nichž byly původně herny, bývají nově využívány pro poskytování služeb veřejnosti.

Další oblastí, hojně kontrolovanou moravskoslezskými celníky od počátku roku, bylo kontrolní vážení vozidel. Přetížená vozidla, převážně ta nákladní, jsou nejen velkým problémem z důvodu devastace pozemních komunikací, ale především se jedná o hrozbu z pohledu bezpečnosti provozu. Za první čtyři měsíce tohoto roku odhalili krajští celníci na území severní Moravy a Slezska 14 případů porušení zákona o pozemních komunikacích ve věci nízkorychlostního vážení. „Předmětem kontroly při nízkorychlostním vážení je především celková hmotnost vozidla s nákladem a také kontrola stanovených rozměrů. Za porušení stanovených hodnot hrozí řidiči pokuta do výše 15 000,- Kč. V případě, že řidič odmítne podrobit vozidlo kontrolnímu vážení, hrozí mu pokuta až do výše 100 000,- Kč a může být přistoupeno i k použití technického prostředku k zabránění v jízdě.“ Doplnil k celé věci vedoucí odboru dohledových činností.

            


por. Bc. Zuzana Němcová
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 607 049 750
e-mail: z.nemcova@cs.mfcrf.cz
Skočit na začátek stránky