CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Olomouci 23.04.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Olomoucký kraj

Ženy ukrývaly léky na výrobu drog pod oblečením

Více než 400 kusů tablet na výrobu drog zajistili olomoučtí celníci, když prováděli společné kontroly s kolegy z Odboru cizinecké policie Olomouckého kraje Policie ČR na silnici v blízkosti hraničního přechodu Bílý Potok na Jesenicku.

Celníci taktické mobilní skupiny prováděli v pátek 19. dubna společné kontroly s kolegy z cizinecké policie. Krátce po druhé hodině odpolední zastavili na silnici v obci Bílý Potok osobní vozidlo s českou poznávací značkou. Muž a žena české národnosti ve věku 26 a 27 let tvrdili, že byli nakoupit a jedou pro dítě. Celníci si však všimli, že na podlaze spolujezdce leží dvě igelitové tašky. Při důkladné celní kontrole v nich našli tři originální balení a větší množství prázdných krabiček léku Sudafed. Další tablety ukrývala žena v oblasti pasu za kalhotami v 19 blistrech a v igelitovém sáčku v kabelce. Celníci v tomto případě zajistili 300 kusů léku Sudafed 60mg.

Dvě hodiny poté kontrolovali celníci další osobní vozidlo s českou poznávací značkou v obci Javorník. Řidič cestoval společně se ženou a dvěma dětmi. Žena tvrdila, že byli nakupovat hračky v Polsku. Když celníci provedli důkladnou kontrolu, našli v igelitové tašce pod sedadlem spolujezdce 10 krabiček od léku Sudafed s prázdnými blistry. Celkem 120 kusů léku ukrývala žena na prsou v sáčku. Celníci odhalili její úkryt při bezpečnostní prohlídce a léky zajistili. Sudafed obsahuje pseudoefedrin – látku, která je zneužívána drogově závislými k výrobě pervitinu.

Za trestný čin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy teď osobám hrozí trest odnětí svobody v délce dvou až deseti let.

Celní úřad pro Olomoucký kraj má k dispozici fotodokumentaci.


por. Bc. Marie Bortlová
Tisková mluvčí CÚ pro Olomoucký kraj
tel: +420 585 111 207
mobil: +420 724 434 404
fax: +420 585 111 113
e-mail: m.bortlova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky