CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Olomoucký kraj
Blanická 19
772 71 Olomouc

V Olomouci 14.09.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Olomoucký kraj

Olomoučtí celníci zadrželi sto kilogramů tablet léku Cirrus

Bezmála sto kilogramů tablet léků Cirrus, které jsou zneužívány k výrobě drog, zajistili olomoučtí celníci v blízkosti obce Mladeč na Litovelsku. Z takového množství by bylo možné nelegálně vyrobit téměř 28 kilogramů pervitinu.

Olomoučtí celníci prováděli ve čtvrtek 10. září kontroly na silnici ve směru Olomouc – Mohelnice. Krátce po poledni dostali pokyn od svého nadřízeného, aby se přesunuli zkontrolovat havarované vozidlo v blízkosti obce Mladeč na Litovelsku. Nabourané vozidlo VW Passat se slovenskou poznávací značkou řídil osmačtyřicetiletý muž. Celníkům tvrdil, že nic neveze, že jede z Polska a havaroval. Vzhledem k jeho nervóznímu chování se celníci rozhodli zkontrolovat vnitřní prostor vozidla. Když otevřeli kufr auta, našli v něm černé igelitové pytle, které obsahovaly bezmála 100 kilogramů tablet léku Cirrus. Léčiva obsahují pseudoefedrin – látku, která je zneužívána k výrobě pervitinu. Z takového množství by bylo možné nelegálně vyrobit přibližně 28 kilogramů omamné psychotropní látky. Uvedené množství drogy by mělo na černém trhu hodnotu takřka 14 milionů korun. Jedná se o největší záchyt celníků, co se týče množství léčiv s obsahem pseudoefedrinu na území České republiky.

Za trestný čin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy teď muži hrozí trest odnětí svobody v délce dvou až deseti let.

Celní úřad pro Olomoucký kraj má k dispozici videozáznam a fotodokumentaci.

Tisková zpráva je zveřejněna na webových stránkách Celní správy České republiky
 


por. Bc. Marie Bortlová
Tisková mluvčí CÚ pro Olomoucký kraj
tel: +420 585 111 207
mobil: +420 724 434 404
fax: +420 585 111 113
e-mail: m.bortlova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky