CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Olomoucký kraj
Blanická 19
772 71 Olomouc

V Olomouci 23.03.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Olomoucký kraj

Olomoučtí celníci zajistili nelegálně přepravované cigarety – čtyři případy během dvou týdnů

Nelegálně přepravované cigarety zajistili olomoučtí celníci, když prováděli kontroly v silniční a železniční dopravě. Během posledních dvou týdnů zadrželi a nepropustili na český trh více než 100 tisíc kusů cigaret a 21 kilogramů tabáku bez platných dokladů. Zabránili tak daňovému úniku, který byl vyčíslen na bezmála půl milionu korun.

V sobotu 7. března prováděli olomoučtí celníci kontroly na silnici ve směru Ostrava – Olomouc. Krátce po deváté hodině večer zastavili vytipovaný linkový autobus s polskou poznávací značkou. Ten jezdí pravidelnou trasu z Polska do Itálie. Celníci zjistili, že jeden z cestujících z Ukrajiny převáží dva kufry, které obsahovaly 31 tisíc kusů cigaret bez řádných dokladů. Daňový únik byl vyčíslen na téměř 120 tisíc korun.

Úspěšní byli celníci o šest dnů později, když v odpoledních hodinách kontrolovali vytypované osobní vozidlo s českou poznávací značkou, a to v blízkosti obchodního centra v Olomouci. Jednapadesátiletý řidič převážel v kufru vozidla téměř 40 tisíc kusů cigaret a 50 gramů tabáku bez platných dokladů. Daňový únik byl předběžně vyčíslen na 150 tisíc korun.

Stejného dne kolem deváté hodiny večerní zastavila další hlídka celníků polský linkový autobus nedaleko Prostějova. Celníci při kontrole zjistili, že jeden z cestujících z Ukrajiny převážel v kufru a batohu bezmála 20 tisíc kusů cigaret s ukrajinskými kolky. Daňový únik byl předběžně vyčíslen na více než 70 tisíc korun.
 
Dalších téměř 18 tisíc kusů cigaret a 21 kilogramů tabáku bez platných tabákových nálepek zajistili celníci v mezinárodním rychlíku, který jel ze Slovenské republiky do Prahy. Při kontrole jednoho z vagonů za obcí Hranice na Moravě zjistili, že třiapadesátiletá žena převáží čtyři zavazadla plná cigaret a tabáku bez platných kolků.  Daňový únik byl předběžně vyčíslen na více než 120 tisíc korun.
 
Celníci zboží zajistili a v případě, že osoby neprokáží zdanění, hrozí jim sankce propadnutí, či zabrání zboží a zároveň po nich celní správa vymáhá zaplacení spotřební daně.

Nejedná se o ojedinělý případ, kdy olomoučtí celníci zabránili nelegální přepravě takového zboží na našem území. Za loňský rok zajistili téměř 350 tisíc kusů cigaret a 11 tisíc kilogramů tabáku a tabákových listů. Zabránili tak daňovému úniku, předběžně vyčíslenému na bezmála 26 milionů korun.

Celní úřad pro Olomoucký kraj má k dispozici fotodokumentaci.

por. Bc. Marie Bortlová
Tisková mluvčí CÚ pro Olomoucký kraj
tel: +420 585 111 207
mobil: +420 724 434 404
fax: +420 585 111 113
e-mail: m.bortlova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky