CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Olomoucký kraj
Blanická 19
772 71 Olomouc

V Olomouci 19.04.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Olomoucký kraj

Kontrolní akce na dodržování zákona o zaměstnanosti na Olomoucku "FACTORY 2018"

​V průběhu minulého týdne proběhla na území České republiky kontrolní akce „Factory 2018“. Ta byla zaměřena na dodržování zákona o zaměstnanosti, zejména v oblasti výroby pro automobilový průmysl. Do akce se zapojili i olomoučtí celníci. Jednalo se o součinnostní kontroly Celního úřadu pro Olomoucký kraj, Oblastní cizinecké policie Přerov a Oblastního inspektorátu práce pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj.

Uskutečněné akce se zúčastnilo celkem 22 příslušníků olomouckého celního úřadu, policie a inspektorátu práce. V rámci působnosti Olomouckého kraje zkontrolovali sedm subjektů, z nichž u dvou zjistili porušení právních předpisů na úseku zaměstnávání cizinců.

Z celkového počtu 26 kontrolovaných pracujících cizinců (18 občanů EU a osm občanů mimo EU) bylo u dvou osob ze třetích zemí (mimo EU) pojato důvodné podezření z nelegálního výkonu práce a ve 24 případech (18 občanů EU a šest občanů „třetích zemí“ s trvalým pobytem v ČR) zaměstnavatel neprokázal na místě kontroly splnění oznamovací povinnosti příslušnému Úřadu práce.

Nejvíce případů podezření na nelegální práci cizinců ze „třetích zemí“ zjistili kontrolní orgány v okresech Zábřeh a Litovel.

Zjištěná porušení vybraných ustanovení zákona o zaměstnanosti budou postoupena Celním úřadem pro Olomoucký kraj k dalšímu řízení na místně příslušný Oblastní inspektorát práce. Zaměstnavatelům hrozí sankce až do výše 10 milionů korun.

Celní úřad pro Olomoucký kraj má k dispozici foto a videodokumentaci. 

Výsledky celorepublikové kontrolní akce „Factory 2018“ najdete zde:
https://www.celnisprava.cz/cz/tiskove-zpravy/2018/Stranky/kontrolni-akce-factory-2018.aspx


por. Bc. Marie Bortlová
Tisková mluvčí CÚ pro Olomoucký kraj
tel: +420 585 111 207
mobil: +420 724 434 404
fax: +420 585 111 113
e-mail: m.bortlova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky