CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Olomoucký kraj
Blanická 19
772 71 Olomouc

V Olomouci 30.05.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Olomoucký kraj

Celníci odhalili a ukončili obchodování s konopím

Muž z Uherského Hradiště vykupoval od svých dodavatelů sušené konopí a organizoval jeho vývoz z České republiky k odběrateli do Rakouska. Celníci protidrogového oddělení z Olomouce společně s kriminalisty a rakouskými kolegy obchodování ukončili.

Olomoučtí celníci z protidrogového oddělení Generálního ředitelství cel odhalili skupinu osob, řízenou dvacetiletým mužem z Uherského Hradiště. Ten vykupoval od svých dodavatelů sušené konopí a zajišťoval jeho vývoz z České republiky do Rakouska. Využíval prodej prostřednictvím poštovních zásilek se značkovým oblečením, které adresoval svému společníkovi do Rakouska. Zásilky o průměrné hmotnosti kolem čtyř kilogramů obsahovaly sušené konopí. Muž tak od začátku letošního roku odeslal 11 poštovních zásilek, přičemž poslední tři se podařilo celníkům odhalit a následně zadržet. Od začátku roku do května si tak pachatel mohl prodejem sušeného konopí vydělat až jeden milion 250 tisíc korun.

Při závěrečné realizaci případu začátkem května zasahovalo několik desítek příslušníků Celní správy ČR, Policie ČR a rakouských orgánů činných v trestním řízení. Společně provedli tři domovní prohlídky a dvě prohlídky nebytových prostor. Zajistili tak finanční hotovost ve výši 40 tisíc korun, jednu profesionální indoor pěstírnu, sušené konopí a osobní vozidlo.

Tři muži a jedna žena ve věku 20 – 25 let byli zadrženi na území České republiky a Rakouska. Dvě z uvedených osob již byly obviněny ze zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Hrozí jim až dvanáctiletý trest odnětí svobody.

Celní úřad pro Olomoucký kraj má k dispozici fotodokumentaci.

Tisková zpráva je zveřejněna na webových stránkách Celní správy České republiky www.celnisprava.cz.


por. Bc. Marie Bortlová
Tisková mluvčí CÚ pro Olomoucký kraj
tel: +420 585 111 207
mobil: +420 724 434 404
fax: +420 585 111 113
e-mail: m.bortlova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky