CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Olomoucký kraj
Blanická 19
772 71 Olomouc

V Olomouci 15.04.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Olomoucký kraj

Celnici zabránili nelegální přepravě 70 tun odpadů

Tři kamiony s téměř 70 tunami odpadů zajistili olomoučtí celníci, když prováděli běžné kontroly zaměřené na přeshraniční přepravu odpadů.  

Celníci prováděli běžné kontroly zaměřené na přeshraniční přepravu odpadů, a to na silnicích v působnosti Celního úřadu pro Olomoucký kraj. V první polovině března si vytipovali ke kontrole tři nákladní vozidla, dvě s polskou a jedno s českou státní poznávací značkou. Ta převážela odpady z Německa a Rakouska do České republiky. Převážně se jednalo o směsný odpad, tedy směs plastu, papíru, komunálního odpadu, či bílý zapáchající prášek v „big bag“ vacích, který byl deklarován jako čistý plast a pryž. Celníci vozidla odstavili.

Rozpor mezi převáženým druhem odpadu a údaji uvedenými v průvodních dokladech šetřilo Ministerstvo životního prostředí ČR a Česká inspekce životního prostředí. Správní orgány podezření z porušení podmínek pro přepravu přeshraničního odpadu potvrdily.

Zadržený směsný odpad, který byl deklarován jako čistý plast či pryž, nyní celníci vrací zpět do zemí původu, tedy do Německa a do Rakouska.

Celní úřad pro Olomoucký kraj má k dispozici fotodokumentaci.

Tisková zpráva je zveřejněna na webových stránkách Celní správy České republiky www.celnisprava.cz. ​


por. Bc. Marie Bortlová
Tisková mluvčí CÚ pro Olomoucký kraj
tel: +420 585 111 207
mobil: +420 724 434 404
fax: +420 585 111 113
e-mail: m.bortlova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky