CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Olomoucký kraj
Blanická 19
772 71 Olomouc

V Olomouci 20.07.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Olomoucký kraj

Pěstitelské pálenice kontrolují celníci

Výroba ovocného destilátu z vlastního ovoce má v územní působnosti Celního úřadu pro Olomoucký kraj dlouholetou tradici.

Pěstitelské pálenice vyrábí ovocný destilát výhradně pro pěstitele a ze surovin dodaných pěstitelem. Pěstitelem může být jen fyzická osoba, která na vlastním pozemku nebo na pozemku, který je oprávněna užívat, vypěstovala ovoce.

Pěstitel je oprávněn dát si vyrobit třicet litrů etanolu na osobu, a to z vlastní dodané suroviny, tzn. šedesát litrů 50 – ti procentního ovocného destilátu. Na tento limit se vztahuje snížená sazba spotřební daně z lihu.

Sazba daně z lihu obsaženého v ovocných destilátech z pěstitelského pálení je od 1. ledna letošního roku ve výši 162 korun za litr, což je přibližně polovina základní sazby daně z lihu obsaženého v ostatních výrobcích, která je 322 korun 50 haléřů za litr.

Při překročení limitu se pěstitelé vystavují hrozbě vysoké pokuty a doplacení rozdílu mezi sníženou a základní sazbou spotřební daně z lihu.

V působnosti Celního úřadu pro Olomoucký kraj evidujeme 75 pěstitelských pálenic. Při zahájení výroby ovocných destilátů kontrolujeme především úplnost a neporušenosti přiložených celních závěr na celém výrobním zařízení. Při následných periodických kontrolách zjišťujeme vyrobené množství etanolu, kontrolujeme lihová měřidla a rovněž výrobní zařízení.

Pěstitel může v následném správním řízení dostat pokutu ve výši až do 500 000 korun a zároveň provozovatel pěstitelské pálenice je povinen doplatit rozdíl mezi sníženou a základní sazbou daně, který následně vymáhá po pěstiteli.

Celní úřad pro Olomoucký kraj má k dispozici fotodokumentaci.

Tisková zpráva je zveřejněna na webových stránkách Celní správy České republiky www.celnisprava.cz. ​


por. Bc. Marie Bortlová
Tisková mluvčí CÚ pro Olomoucký kraj
tel: +420 585 111 207
mobil: +420 724 434 404
fax: +420 585 111 113
e-mail: m.bortlova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky