CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Olomoucký kraj
Blanická 19
772 71 Olomouc

V Olomouci 05.10.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Olomoucký kraj

Olomoučtí celníci se během turistické sezóny zaměřili na elektronické dálniční známky

Od začátku letošního roku funguje nový systém elektronických dálničních známek. Řidiči si v rámci tohoto systému zakupují již pouze elektronickou vinětu, jenž nahradila papírové kupony. Systém kontroly je zde dvojí. Jedná se o mobilní a stacionární. V prvním případě se jedná o kamery na vybraných mýtných branách a v druhém o přenosné sady, které se nacházejí ve vozidlech celníků. V obou případech pak systém vyhodnocuje, zda má daná SPZ zaplacený dálniční poplatek.

Prázdninové měsíce jsou charakteristické zvýšeným pohybem vozidel na zpoplatněných komunikacích, který je dán hlavní turistickou sezónou. V rámci letní sezóny provedli olomoučtí celníci několik cílených kontrolních akcí, které se zaměřovaly na elektronické dálniční známky.

Od června letošního roku do doznívající zářijové turistické sezóny zaznamenali olomoučtí celníci 867 přestupků a udělili v souvislosti s nezakoupenou elektronickou dálniční známkou pokuty v celkové výši přesahující 1,25 milionů korun. Od ledna letošního roku pak byly k třicátému září uloženy pokuty v celkové výši téměř 2,5 milionů korun za 1722 přestupků.

Elektronickou dálniční známku lze snadno zakoupit na stránkách www.edalnice.cz nebo ve vybraných obchodních místech.


por. Mgr. David Kubenz
Tiskový mluvčí CÚ pro Olomoucký kraj
tel: +420 585 111 207
mobil: +420 725 597 494
e-mail: D.Kubenz@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky