CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Olomoucký kraj
Blanická 19
772 71 Olomouc

V Olomouci 17.05.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Olomoucký kraj

Celníci pronásledovali zdrogovaného řidiče se zákazem řízení

Celníci v Olomouckém kraji pronásledovali zdrogovaného řidiče se zákazem řízení. Nebezpečná situace skončila havárií ujíždějícího vozidla. Incident se obešel bez vážnějšího zranění. 

Dne 13. 5. prováděla hlídka z oddělení mobilního dohledu běžnou kontrolní činnost poblíž obce Červená voda. V rámci pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu byla kontrola zaměřená na nelegální přepravu vybraných výrobků, jako jsou minerální oleje, líh či tabákové výrobky. Krátce po desáté hodině večer se hlídka pomocí světelného zastavovacího kuželu rozhodla staticky zastavit vozidlo s českou imatrikulací. Řidič daného vozidla ovšem nerespektoval pokyn k zastavení, ohrozil přítomné celníky a začal ujíždět. 

Celníci tedy okamžitě zahájili pronásledování podezřelého vozidla, kontaktovali operační středisko a rovněž požádali o součinnost Policii ČR. Vozidlo ujíždělo směrem na Olšany a Bludov, kde se k pronásledování přidaly i hlídky policie. Během nebezpečné jízdy se řidič rozhodl pokračovat po cyklostezce vedoucí do Šumperka a následně se pokusil objet vozidlo policie, které přijíždělo z protisměru. Manévr se mu však nepodařilo zvládnout a vozidlo tak narazilo do oplocené obory, policejního vozu a poté skončilo mimo komunikaci.
 
Celníci ihned při výstupu z vozidla použili zákonné výzvy, a to společně s donucovacím prostředkem, hrozby namířenou střelnou zbraní. V autě se nacházel jednatřicetiletý řidič a tříčlenná posádka. Při havárii se zranila jedna spolucestující, která byla převezena do šumperské nemocnice.

V rámci následných úkonů bylo zjištěno, že řidič nevlastní řidičské oprávnění, má soudem vyslovený zákaz řízení do roku 2033, a navíc je pod vlivem drog.

Případ si na místě převzala Policie ČR. Řidiči teď hrozí až dvouleté odnětí svobody. 


por. Mgr. David Kubenz
Tiskový mluvčí CÚ pro Olomoucký kraj
tel: +420 585 111 207
mobil: +420 725 597 494
e-mail: D.Kubenz@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky