CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Olomoucký kraj
Blanická 19
772 71 Olomouc

V Olomouci 08.03.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Olomoucký kraj

Celníci v Olomouckém kraji odhalili padělané zboží za 1,160 milionů korun

Olomoučtí krajští celníci se v prvních měsících roku zaměřili na padělané zboží. Od začátku roku probíhaly cílené kontroly, které měly za úkol prověřit, zda nedochází k porušování práv duševního vlastnictví. 

Nejčastěji se v těchto případech jedná o nelegálně používané ochranné známky, v rámci kterých je na libovolném zboží neoprávněně vyobrazena registrovaná značka. Majitel ochranné známky může požádat Celní správu ČR o její ochranu. Pokud tedy vznikne domněnka, že se jedná o nelegální zboží, celníci jej mohou zajistit. 

V prvních dvou případech celníci zaregistrovali padělky v kamenných prodejnách v okolí centra Přerova. Jednalo se o falešné textilní výrobky značky Adidas, Calvin Klein, GUCCI, panenky značky L.O.L. či plastovou obuv Crocs. Celková hodnota originálních výrobků by činila přibližně 163 tisíc korun.
 
V druhém případě se hlídky oddělení dohledu zaměřily na města Litovel a Šumperk. V těchto městech byly objeveny mimo jiné i padělané ledvinky značky Chanel a obuv ASIX, v hodnotě téměř 800 tisíc korun.
 
Pozornosti celníků pak neunikli ani prodejci v Zábřehu na Moravě, kteří se rovněž pokoušeli prodávat různé zboží, jenž vykazovalo známky padělku. V tomto případě se opět jednalo o světoznámě značky Adidas, Calvin Klein či Chanel a to v hodnotě přibližně 250 tisíc korun.

Od počátku letošního roku se celníkům v Olomouckém kraji podařilo vypátrat padělané zboží, jehož hodnota by v cenách originálních výrobků činila částku přesahující 1,160 milionů korun. 

Zajištěné zboží skončilo ve skladu celního úřadu. Prodejcům nyní hrozí za nakládání s padělaným zbožím pokuta až do výše jednoho milionu korun.


por. Mgr. David Kubenz
Tiskový mluvčí CÚ pro Olomoucký kraj
tel: +420 585 111 207
mobil: +420 725 597 494
e-mail: D.Kubenz@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky