CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Olomoucký kraj
Blanická 19
772 71 Olomouc

V Olomouci 26.07.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Olomoucký kraj

Celníci se v Olomouckém kraji zaměřili na přetížená vozidla

Přetížená vozidla můžeme označit, jako jeden z negativních fenoménů dnešní doby. Ohrožují přitom bezpečnost silničního provozu, a to zejména delší brzdnou dráhou či nevhodně zajištěným nákladem. Kromě těchto zmíněných aspektů poškozují přetížená vozidla i pozemní komunikace.

Po pandemickém období došlo k navázání spolupráce mezi Celním úřadem pro Olomoucký kraj a mikroregionem Střední Haná, jenž leží na pomyslném středu mezi městy Prostějov a Přerov. Kontrolní vážení s podezřením na přetížená vozidla se zde tedy několikrát uskutečnilo na základě podnětů města Tovačov a okolních obcí.

„Obce mikroregionu jsou spokojeny s přístupem Celního úřadu pro Olomoucký kraj při spolupráci na vážení nákladní kamionové dopravy. Starostové obcí hledali lokality, které jsou vhodné pro realizaci vážení,“ uvedl starosta města Tovačov Marek Svoboda.

Hlídky zde přitom během jediné kontrolní akce odhalily průměrně čtyři přestupková jednání.

„Ochota starostů či podnikatelů poskytnout prostory k vážení vychází ze stížností a připomínek občanů celého mikroregionu Střední Haná a mikroregionu Království. Důvodem je neúnosný nárůst nákladní dopravy přes město Tovačov směrem k Olomouci, Prostějovu a Kojetínu,“ doplnil starosta.

„Problematika přetížených vozidel neuniká naší pozornosti, i když se přitom nejedná o prioritní kompetenci celní správy, jako například pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu nebo podléhající spotřebním daním. Velice si však cením přístupu tohoto mikroregionu, zejména vedení města Tovačov, k problematice určení konkrétních míst k vážení. Bez jejich pomoci bychom technicky vhodné místo hledali velice obtížně,“ řekl ředitel Celního úřadu pro Olomoucký kraj Richard Keclík. „Do budoucna se nebráníme stejné spolupráci s dalšími obcemi nebo mikroregiony. V našem hledáčku jsou například směry Kojetín-Prostějov a Brodek u Přerova-Prostějov,“ plánuje dále ředitel celního úřadu.

V červenci proběhla rovněž celorepubliková kontrolní akce, která byla zaměřená právě na zmíněnou problematiku. Nejvíce pozitivních kontrol, a to konkrétně 14 bylo zaznamenáno na Olomoucku. Od začátku roku pak celníci v Olomouckém kraji odhalili v souvislosti s vážením vozidel celkem 38 přestupků a udělili pokuty v celkové výši 136 000 Kč. Na kaucích pak bylo vybráno 284 000 Kč. 


por. Mgr. David Kubenz
Tiskový mluvčí CÚ pro Olomoucký kraj
tel: +420 585 111 207
mobil: +420 725 597 494
e-mail: D.Kubenz@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky