CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Olomoucký kraj
Blanická 19
772 71 Olomouc

V Olomouci 17.03.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Olomoucký kraj

Celníci odhalili v Olomouckém kraji nelegální výrobnu lihu

Výroba domácího alkoholu bez zaplacení spotřební daně je neustále v kurzu. Druhý březnový týden se o tom přesvědčili i celníci v Olomouckém kraji, kterým se v součinnosti s policisty z obvodního oddělení Konice, podařilo objevit nelegální výrobnu lihu. Ta se nacházela právě v okolí zmíněného města. Jedná se přitom o protiprávní jednání, za které může být udělena velmi vysoká pokuta. 

Podle zákona o lihu může být líh vyráběn a upravován pouze v lihovaru nebo zvláštním lihovaru, schváleném ústředním orgánem státní správy a také v pěstitelské pálenici, která získá povolení od Ministerstva zemědělství. Důležité je také upozornit, že je zakázáno jakékoliv nakládání s neznačeným lihem. 

Při neodborné výrobě lihu může dojít nejen k explozi destilačního zařízení, ale i ke kontaminaci alkoholu toxickým metanolem, který vzniká právě při výrobě lihu. Jeho případné vypití pak může způsobit závažné zdravotní potíže. 

Nezákonnou výrobu alkoholu měl v tomto případě na svědomí čtyřicetiletý muž. Po vstupu do objektu nelegální palírny hlídka zjistila, že se zde nachází zařízení k výrobě lihu, několik nádob s čirou tekutinou zapáchající po lihu a také plastové nádoby s kvasem. Na místě tedy bylo zajištěno výrobní zařízení, zhruba 64 litrů lihu a 750 litrů kvasu. 

Nelegální výrobce musí nyní počítat nejen s uhrazením uniklé spotřební daně, ale i s případnou sankcí, která může být udělena až do výše 10 milionů korun. 

por. Mgr. David Kubenz
Tiskový mluvčí CÚ pro Olomoucký kraj
tel: +420 585 111 207
mobil: +420 725 597 494
e-mail: D.Kubenz@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky