CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Olomoucký kraj
Blanická 19
772 71 Olomouc

V Olomouci 21.12.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Olomoucký kraj

Pod stromečkem jen originální zboží, celníci zajistili padělky za 800 tisíc korun

Olomoučtí krajští celníci se v předvánočním období zaměřili na kontroly, které mají zjistit, zda nedochází k porušování práv duševního vlastnictví. V čase hromadného nakupovaní totiž hrozí, že si obdarovaní na Štědrý den rozbalí dárek s padělaným zbožím.

Nejčastěji se v těchto případech jedná o nelegálně používané ochranné známky, v rámci kterých je na libovolném zboží neoprávněně vyobrazena registrovaná značka. Majitel ochranné známky může požádat Celní správu ČR o její ochranu. Pokud tedy celní správa pojme podezření, že se jedná o nelegální zboží, může jej zajistit.

Pozornosti celníků v tomto případě neunikl druhý prosincový týden prodejce na Mohelnicku, který se pokoušel prodávat různé zboží, jenž vykazovalo známky padělku. Jednalo se přitom o světoznámé značky Armani, Chanel, panenky značky L.O.L., nebo hračky od společnosti Hasbro. Celková hodnota originálních výrobků byla vyčíslena na částku přesahující 800 tisíc korun.

V případě hraček je padělek často jen těžko rozeznatelný od originálu. Zboží se však liší kvalitou a mnohdy i vyšším množstvím ftalátů a dalších nebezpečných látek, které mohou mít negativní vliv na zdraví dětí.

Od začátku letošního roku se celníkům v Olomouckém kraji podařilo vypátrat padělané zboží, jehož hodnota by v cenách originálních výrobků činila téměř 5 000 000 korun.

Zajištěné zboží skončilo ve skladu celního úřadu. Prodejci nyní hrozí za nakládání s padělaným zbožím pokuta až do výše jednoho milionu korun.

 


por. Mgr. David Kubenz
Tiskový mluvčí CÚ pro Olomoucký kraj
tel: +420 585 111 207
mobil: +420 725 597 494
e-mail: D.Kubenz@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky