CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Pardubicích 22.03.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Pardubický kraj

Zneužívané léky jsou pašovány i vlakem

Kontrolní akce celníků zaměřená na drogy, nekolkované cigarety a alkohol přepravované v Pardubickém kraji po železnici skončila zajištěním více než čtyř tisíc tablet léků, které se zneužívají k výrobě pervitinu.

Ve středu 20. března vezl český občan 2 240 tablet léku Cirrus ve spotřebitelském balení. Cestoval mezinárodním rychlíkem a měl je ukryté ve sportovní tašce. Celnické hlídce tvrdil, že nejsou pro něj, že je veze známému. Údajně také nevěděl o jejich možném zneužití k výrobě drog.    

O den později celníci našli u českého občana v osobním spěšném vlaku 1 859 tablet léku CLARITIN ACTIVE v obalu na notebook. Část z nich převážel v platíčkách, část tablet byla již vyloupaných.     

Za své jednání budou oba muži obviněni z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Hrozí jim trest odnětí svobody v délce až pěti let nebo peněžitý trest.

Pardubičtí celníci v tomto roce na železnici zaznamenali tři případy přepravy léků zneužívaných k výrobě pervitinu.  Při silničních kontrolách byli letos úspěšní už pětkrát, při nich zajistili celkem 3 947 tablet. Kontroly vlaků budou pokračovat.


por. Ing. Václav Kánský
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj 
tel: +420 466 797 313
mobil: +420 602 370 384
e-mail: v.kansky@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky