CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Pardubický kraj
Palackého 2659
530 02    Pardubice

V Pardubicích 10.12.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Pardubický kraj

Padělají se už i součástky pro traktory

Tisíce padělků náhradních dílů s označením Zetor zadrželi pardubičtí celníci při kontrole ve svém regionu. Prodejem nedovolených napodobenin by majiteli ochranné známky vznikla škoda přesahující tři čtvrtě milionu korun.

Dne 8. prosince na základě podnětu brněnského výrobce traktorů celníci prověřili předem vytipovaného obchodníka se zemědělskou technikou. V jeho provozovně objevili přední svítilny, zadní svítilny, pístní kroužky do motorů, vše balené v krabicích s nápisem Zetor, samostatné obaly s logem Zetor, kopie dílenských příruček a katalogů náhradních dílů této značky. Celkem se jednalo o 2798 kusů výrobků, jejichž označení se nápadně podobalo registrovaným ochranným známkám Zetor. Ke kontrole byl přizván zástupce majitele těchto práv, aby inkriminované výrobky a obaly posoudil. Proti originálům u nich identifikoval určité odlišnosti a chybějící prvky. Po konzultaci s ním celníci pojali podezření, že by se mohlo jednat o padělky a prodejem tohoto zboží by mohlo docházet ke klamání spotřebitele. Dotčené zboží proto zadrželi a následně ho přemístili do skladu celní správy, kde bude až do vyřešení případu.

Jestliže se potvrdí, že se jedná o padělky, majiteli zboží lze uložit ve správním řízení pokutu až pět milionů korun a sankci propadnutí zboží.

Tisíce kusů zboží neoprávněně označených logy Zetor zajistili také celníci z jižní Moravy. Odkaz na tiskovou zprávu je zde. 


por. Ing. Václav Kánský
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj 
tel: +420 466 797 313
mobil: +420 602 370 384
e-mail: v.kansky@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky