CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Pardubický kraj
Palackého 2659
530 02    Pardubice

V Pardubicích 19.05.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Pardubický kraj

Pašované cigarety ukryl na střechu autobusu

Pardubičtí celníci se při silničních kontrolách zaměřili na cigarety bez platných tabákových nálepek. Tři občané z Ukrajiny jich převáželi v tajných schránkách více než devět tisíc kusů.

Celníci před několika dny kontrolovali autobus jedoucí z Ukrajiny. Aby jej dokázali zastavit, byli nuceni změnit své původní stanoviště, sjel totiž z předpokládané trasy. Měl k tomu důvod. Tři osoby sebou vezly cigarety s ukrajinskými kolky. Část z nich cestující ukryli ve speciálně upraveném kufru s dvojitým dnem, krabičky schovali také do rukávů mikiny, nastrkali je do bot a pod podšívku kufru. Jeden vynalézavý pasažér dokonce vystrčil větracím otvorem ukrajinské kuřivo v textilní tašce a igelitovém pytli na střechu autobusu. Zavazadlo s cigaretami se také našlo pod sedadlem se ženou a malým dítětem, bylo to na opačné straně, od místa, kde seděl jejich majitel.

Jelikož celkem 454 balíčků s 20 cigaretami, nebylo opatřeno platnými tabákovými nálepkami, celníci je zajistili a případ prošetřují. Prokáží - li, že nezákonným jednáním byla naplněna podstata trestného činu, hrozí viníkovi odnětí svobody až na tři léta. V opačném případě připadá v úvahu pokuta 100 000 Kč s tím, že celní správa bude dále vymáhat úhradu dlužné spotřební daně a ostatních poplatků, které dosáhly částky kolem 30 tisíc Kč.

Celníci budou v obdobných kontrolách pokračovat. Letos se jedná již o třetí případ nezákonné přepravy neznačených cigaret mezinárodním autobusovým spojem. V lednu a únoru jich pašovali ukrajinští řidiči celkem 11 100 ks v osobních zavazadlech a ve speciálně upravené vestě.


por. Ing. Václav Kánský
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj 
tel: +420 466 797 313
mobil: +420 602 370 384
e-mail: v.kansky@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky