CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Pardubický kraj
Palackého 2659
530 02    Pardubice

V Pardubicích 04.12.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Pardubický kraj

Šutry místo koření

Dovozce byl okraden, místo objednaného sušeného česneku obdržel 18 tun  kamení. Clo budou celníci vymáhat na dopravci.

Pardubičtí celníci se při jedné ze svých kontrol dne 3. prosince nestačili divit. Vytipovali si kontejner z Číny, který měl obsahovat sušený česnek. Po jeho otevření zjistili, že se na ložné ploše nachází totožný počet pytlů jako v dokladech, avšak plných štěrku.

Přivolaný kupující jim do protokolu uvedl, že za zásilku již zaplatil tři čtvrtě milionu korun a myslí si, že se stal obětí podvodu a peníze ani požadované zboží už nikdy neuvidí. Na námitku svého zákazníka asijský dodavatel odpověděl, že odeslal, za co dostal zaplaceno.

Lodní plomba nebyla porušená, ani schránka kontejneru nejevila známky násilného vniknutí dovnitř. Lze se tedy s největší pravděpodobností domnívat, že k záměně zboží nemohlo během přepravy dojít. Celní správa tak případ postoupila německým kolegům do Hamburku, aby vymohli dlužné clo a s tím spojené poplatky ve výši téměř 150 000 korun na subjektu odpovědném za přepravu. Neověřil si, co je naloženo a co v dokladech.

S podobným chováním asijských firem se už pardubický celní úřad setkal dvakrát. Poprvé k němu došlo kamení místo plechovek s rajským protlakem. V druhém případě byl takto postižen dovozce, který zaplatil za kovové slitky.


por. Ing. Václav Kánský
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj
tel: +420 466 797 313
mobil: +420 602 370 384
e-mail: v.kansky@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky