CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Pardubický kraj
Palackého 2659
530 02    Pardubice

V Pardubicích 15.03.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Pardubický kraj

Talíře za miliony skončily v drtičce

Před několika dny pardubičtí celníci pomohli  pracovníkům hradeckého inspektorátu České obchodní inspekce zlikvidovat téměř 50 tisíc kusů padělků porcelánových talířů Picasso v hodnotě originálů téměř 64 milionů Kč.

Konečnému znehodnocení v pojízdné drtičce předcházelo dlouhodobé řízení celníků, jež začalo v květnu 2014. V té době na základě podnětu finanční správy zkontrolovali sklad jedné společnosti s ručením omezeným a našli v něm 46 366 kusů talířů, jež byly opatřeny ochrannou známkou Picasso.

Nabyli podezření, že by se mohlo jednat o padělky. Zástupce majitele značky jejich názor potvrdil a vyčíslil škodu, která by vznikla prodejem napodobenin, na 63,8 milionů Kč. Celníci porcelánové zboží na 34 paletách zadrželi a uskladnili.

Kdyby se talíře dostaly do oběhu, mohlo být ohroženo také zdraví občanů, neboť nádobí přichází do styku s potravinami. Celní úřad proto případ předal Krajské hygienické stanici Pardubického kraje k dalšímu šetření. Ta prohlásila talíře za padělky a uložila obchodníkovi pokutu ve výši 50 000 Kč za používání klamavých obchodních praktik. Zdravotní závadnost se neprokázala.

V prosinci loňského roku pak případ převzal Inspektorát České obchodní inspekce pro Královehradecký a Pardubický kraj, jenž je kompetentní k zabrání a propadnutí padělaných talířů. Ten posléze rozhodl také o jejich fyzické likvidaci. 


por. Ing. Václav Kánský
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj
tel: +420 466 797 313
mobil: +420 602 370 384
e-mail: v.kansky@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky