CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Pardubický kraj
Palackého 2659
530 02    Pardubice

V Pardubicích 10.01.2017


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Pardubický kraj

Rekordní výběr cla a SPD, statisíce kusů zadržených padělků, stovky nelegálně pracující, to je bilance celní správy v Pardubickém kraji za loňský rok

Spotřební daně patří mezi nejdůležitější příjmy státního rozpočtu, celníci proto věnují jejich správě patřičnou pozornost. Vloni za vybrané výrobky vyinkasovali rekordních 5,3 miliardy korun. Statistice vévodí odvody SPD z minerálních olejů. Výběr daně z lihu, z piva, z plynu a z elektřiny dosáhl v součtu částky kolem sta milionů korun. V Pardubickém kraji drží celníci ve výběru SPD růstový trend. Za rok 2015 přispěli částkou 4,9 miliard korun. Rok 2014 skončil se zůstatkem 3,8 miliardy korun. V roce 2013 vybrali spotřební daně ve výši 2,4 miliardy korun českých.

Celní orgány odvádí do státní pokladny také platby cla, DPH a SPD inkasované při dovozu zboží ze zemí mimo EU. Také u této příjmové položky lze vidět nepřetržitý růst. V roce 2016 celníci vybrali těchto poplatků za téměř 340 milionů korun. Proti roku minulému jde o navýšení bezmála o 20 milionů. V roce 2014 dosáhly platby za dovoz 260 milionů korun, načež v roce 2013 byly o 80 milionů nižší.

V rámci takzvané dělené správy (platbu spravuje, vymáhá, exekvuje jiný orgán než ten, který ji uložil) přešlo přes celní úředníky více než 200 milionů korun. V roce předchozím tomu bylo obdobně.

Vloni celní úřad dosáhl dobrých výsledků také na poli boje proti plagiátorství. Jeho pracovníci zadrželi půl milionu kusů falešného zboží za bezmála 50 milionů korun. Co do množství přední pozice zaujímají wc osvěžovače vzduchu, padělky tužkových baterií, holící čepelky, kleštičky na nehty a sady na manikúru. V roce předchozím díky celníkům nedoputovalo ke koncovým zákazníkům 160 tisíc kusů padělků, jejichž prodejem by vznikla škoda přesahující 120 milionů korun. Pašovaly se nejvíce hračky, obuv, batohy, ale i součástky pro osobní automobily.

Co se týká kontrol nelegální zaměstnanosti zahraničních pracovníků, pardubičtí celníci v roce 2016 samostatně nebo ve spolupráci Cizineckou policií ČR a královehradeckým inspektorátem práce provedli celkem 93 kontrol, z nichž 81 skončilo s pozitivním výsledkem, což představuje téměř 90% úspěšnost. Kontroloři prověřili 400 osob, 42 jich nemělo pracovní povolení a 203 nesplnilo oznamovací povinnost danou zákonem. V roce předchozím uskutečnili 128 kontrol, ze kterých pozitivně vyhodnotili 92 případů. Nedostatky v pracovních dokladech identifikovali u 500 kontrolovaných osob.

Při silničních kontrolách, při kontrolách na železnici pardubičtí celníci v loňském roce odhalili nelegální přepravy několika kilogramů drog, více než deset tisíc tablet léků zneužívaných k výrobě pervitinu. Zajistili také přes dvacet tisíc kusů cigaret a desítky kilogramů tabáku bez tabákových nálepek. Přišli rovněž na nezákonné přepravy několika set kilogramů masa, ovoce a zeleniny. Proti tomu v roce 2015 za pomoci velkokapacitního mobilního rentgenu našli v útrobách bulharské dodávky největší zásilku prekurzorů, a to 100 tisíc tablet léku zneužívaného k výrobě pervitinu. Vyrobilo by se z nich kolem sedmi kilogramů této drogy v hodnotě několika milionů korun.


por. Ing. Václav Kánský
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj
tel: +420 466 797 313
mobil: +420 602 370 384
e-mail: v.kansky@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky