CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Pardubický kraj
Palackého 2659
530 02    Pardubice

V Pardubicích 13.11.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Pardubický kraj

Dodávka plná pašovaného tabáku uvízla v síti celníků

​Nelegální převoz téměř jeden a půl tuny surového tabáku odhalili pardubičtí celníci během kontroly na Orlickoústecku. Surovinu ke kouření a nekolkované cigarety našli také nedaleko Pardubic. Únik na dani přesahuje tři miliony korun českých.
Před několika dny celníci zastavili dodávku, kterou řídil čtyřiatřicetiletý polský občan. Po tom co prokázali svou příslušnost k ozbrojenému sboru, jali se prověřit nákladový prostor dopravního prostředku. Zde objevili 14 papírových krabic se sušeným rostlinným materiálem, jehož aroma připomínalo tabák. Na dotaz, co je v obalech, řidič odpověděl: „surový tabák o hmotnosti 1 400 kilogramů“. 
Celníci v přepravním dokladu zjistili řadu nesrovnalostí, jako například chybějící evidenční číslo a označení zboží,  neexitující kód zboží, podezřelé místo nakládky a sídlo odesílatele. Nabyli proto dojmu, že údaje   nejsou pravdivé a tabák spolu s dopravním prostředkem zajistili.  
 Tato komodita je zatížena spotřební daní 2 236 Kč za kilogram, obdobně jako u řezaného kuřiva. Předpokládaný únik tak dosáhl částky 3 130 400 korun českých.
Den před touto událostí hlídka celníků zadržela další kontraband s tabákovou vůní. Devětatřicetiletý muž původem z Polska se přihlásil k 800 ks cigaret bez platné tabákové nálepky a k téměř šesti kilogramům nezdaněného tabáku. Tvrdil, že za úplatu 10 EUR je převážel z Polska do Francie. Únik na daních celníci vypočítali na 15 000 korun českých.
Jestliže dojde k propadnutí zajištěného tabáku a cigaret, zákon nařizuje jejich zničení. Náklady na likvidaci celní orgány předepíší původnímu vlastníkovi nebo tomu u koho je zjistily. 


por. Ing. Václav Kánský
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj
tel: +420 466 797 313
mobil: +420 602 370 384
e-mail: v.kansky@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky