CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Pardubický kraj
Palackého 2659
530 02    Pardubice

V Pardubicích 07.11.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Pardubický kraj

Odstavený návěs posloužil jako úkryt milionů cigaret

Pardubičtí celníci zajistili volně stojící návěs, v němž bylo ukryto přibližně 7 000 000 ks cigaret bez platné tabákové nálepky. Jejich prodejem by došlo k úniku na spotřební dani ve výši 18 500 000 korun.

Před několika dny si hlídka Pardubických celníků všimla volně stojícího návěsu s polskou registrační značkou, který stál na odlehlém místě nedaleko Svitav. Služební pes vycvičený na vyhledávání tabáku a výrobků z něj prověřil tento dopravní prostředek, a to se zajímavým výsledkem. Značil totiž komoditu tabák u zadních dveří návěsu. 
Celníci jej proto několik dnů monitorovali.  Zaregistrovali, že se u něho zastavily neznámé osoby, když však dorazili na místo, uviděli pootevřené dveře návěsu a nikoho v blízkosti nenašli.  
Prvotní podezření se potvrdilo, neboť následně provedenou kontrolou bylo zjištěno, že je napěchovaný cigaretami různých značek a odpadem z jejich výroby. Hlídka tedy přivolala posily a nechala návěs za nepřetržitého střežení odvézt na místo možného vyložení. 
Proč zůstal volně stojící návěs s takovým množstvím cigaret stát opuštěný na odlehlém místě, je i nadále předmětem šetření celníků.
V Pardubickém kraji strážci zákona hodnotí tento případ jako neobvyklý a také rekordní co do množství zajištěných cigaret a co do výše úniku na spotřební dani. Dosud se jim podařilo odhalit převoz nebo držení maximálně několika desítek tisíc kusů cigaret bez platných tabákových nálepek.

 


por. Ing. Václav Kánský
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj
tel: +420 466 797 313
mobil: +420 602 370 384
e-mail: v.kansky@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky