CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Pardubický kraj
Palackého 2659
530 02    Pardubice

V Pardubicích 10.12.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Pardubický kraj

Před vánočními svátky roste nabídka padělků

​Celníci v Pardubickém kraji zrealizovali během předchozích 30 dnů 14 kontrol se zaměřením na prodej zboží, které by porušovalo práva duševního vlastnictví. Zadrželi stovky kusů napodobenin v hodnotě bezmála sedmi milionů korun.

Celníci vytipovali ke kontrole prodejní místa v České Třebové, Pardubicích, Přelouči, Skutči, Svitavách a dalších obcích.   Zajistili celkem 1 213 kusů padělků různého druhu, jako např. ochranných roušek, kabátů, batohů, kabelek, tašek, spodního prádla a bezdrátových sluchátek. Jednotlivé výrobky se nápadně podobaly sortimentu renomovaných značek nebo byly opatřeny jejich logy. Hodnota zadrženého zboží vyjádřená v ceně originálů se blíží částce sedmi milionů korun.  Právě o tolik peněz by přišli majitelé práv duševního vlastnictví, kdyby se vše dostalo koncovým zákazníkům.
Pardubičtí celníci při kontrolách zjistili zvýšenou nabídku padělků roušek s chráněnými motivy známých firem ze sportovního, módního nebo filmového průmyslu. Našli jich cekem 852, přitom do konce října jich odhalili pouze několik kusů.
Příslušníci celní správy zajistili také podezřelé panenky, hrací zrcátka a různé stavebnice s nejasným materiálovým složením. Mohou proto být zdraví nebezpečné.
Správní orgán může  udělit prodejci falešných výrobků pokutu až do výše 10 milionů korun, přesto se zjistilo, že někteří nabízeli falzifikáty opakovaně.
Zadržené nedovolené napodobeniny  nelze využít pro humanitární účely,  neboť  z nich není možné efektivním způsobem odstranit chráněná loga nebo charakteristické prvky. Budou proto ekologickým způsobem zničeny nebo využity jako druhotná surovina.


por. Ing. Václav Kánský
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj
tel: +420 466 797 313
mobil: +420 602 370 384
e-mail: v.kansky@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky