CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Pardubický kraj
Palackého 2659
530 02    Pardubice

V Pardubicích 25.02.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Pardubický kraj

Pašeráci drog uvízli v síti pardubických celníků

Během jednoho týdne příslušníci celní správy odhalili v Pardubickém kraji nelegální převoz 1 000 tablet léku na výrobu drog a zajistili také více než 500 gramů marihuany.

Dne 21.2. celníci zastavili nedaleko hranic s Polskem starší octavii, v níž cestovali dva muži a jedna žena ve věku 42, 34 a 17 let. Na obligátní otázku, zda vezou alkohol, cigarety nebo narkotika, odpověděli svorně, že nikoli. Zajímavý nález však ukrývala kapsa na zadní straně sedadla řidiče. Byl v ní zasunutý sáček s vatou. Po jeho vytažení se ukázalo, že spolu s patřičným obsahem ukrývá také červenohnědé tablety. Celníci se následně zaměřili na kufr vozidla. Zde objevili v batohu další vyloupané tablety téhož vzhledu. Celkové množství odhadují na 1 000 ks. S největší pravděpodobností se jednalo o lék sudafed, který se díky účinné látce zneužívá k výrobě pervitinu. Na různých místech se totiž povalovaly blistry od tohoto medikamentu.  Nikdo z členů osádky se ke kontrabandu nehlásil, celníci proto okolnosti případu dále prověřují. 

O několik dnů dříve se pod rouškou noci devětadvacetiletý muž a o pět let mladší žena snažili převést větší množství sušené marihuany. Zabránili jim v tom pardubičtí celníci, když je zastavili pomocí zvláštního výstražného znamení nedaleko Pardubic. Drogu našli v batohu, jenž ležel v zavazadlovém prostoru starší fabie. Jednalo se o tři větší balíčky a tři zatahovací sáčky se sušinou o celkové váze 573 gramů. Celníci vzorek prověřili pomocí NIK testu, který reagoval na přítomnost marihuany. K vlastnictví se nakonec přiznal starší s dvojice pasažérů,  který hlídce tvrdil, že je našel. Dále uvedl, že jede od své matky, u níž byl na návštěvě. Příslušníci celní správy kvalifikovali přečin jako vnitrostátní přepravu omamných a psychotropních látek, k jehož projednání je kompetentní Policie České republiky. Její výjezdová skupina si jej převzala k dalšímu šetření.

Za neoprávněné držení omamných a psychotropních látek hrozí trest odnětí svobody v délce až pěti let nebo peněžitý trest.


por. Ing. Václav Kánský
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj
tel: +420 466 797 313
mobil: +420 602 370 384
e-mail: v.kansky@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky