CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Pardubický kraj
Palackého 2659
530 02    Pardubice

V Pardubicích 14.01.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Pardubický kraj

Nelegální palírna na Orlickoústecku

Pardubičtí celníci v těchto dnech prověřují podezření z nelegální výroby téměř 300 litrů alkoholu. Zajistili je na základě podnětu příslušníků Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje, kteří v přízemí rodinného domu na Orlickoústecku likvidovali požár, jenž vznikl při neodborné destilaci lihu.
Celníci provedli místní šetření, objevili lahve a demižony s neznámými tekutinami, jež svými vlastnostmi, jako hořlavost, těkavost, vůně, naplňovaly znaky lihovin. Odměřili jich celkem 293 litrů.  Aby zjistili koncentraci lihu ve výrobku, odebrali vzorky.  Odhadnutý daňový únik se blíží částce 50 000 Kč. Našli také po domácku vyrobený destilační přístroj, jeho část vlastník odnesl na zahradu.
Celníkům nepředložil žádný daňový doklad, jímž by prokázal zdanění skladovaných lihovin, příslušníci celní správy je zajistili a odvezli do svého skladu. 
Dotčené prostory nasvědčovaly tomu, že se tam mohlo sejít více lidí a vyrobený alkohol se tam i konzumoval.
Celní správa České republiky apeluje na veřejnost, aby dbala opatrnosti při konzumaci alkoholických nápojů neznámého původu, neboť je ohroženo jejich zdraví. Pomocí chytrého telefonu, čtečky QR kódů a přístupu k internetu z mobilního telefonu je možné ověřit pravost kontrolní pásky, kterou musí být lihoviny značeny, a výrobce alkoholu.
 


por. Ing. Václav Kánský
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj
tel: +420 466 797 313
mobil: +420 602 370 384
e-mail: v.kansky@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky