CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Pardubický kraj
Palackého 2659
530 02 Pardubice

V Pardubicích 19.08.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Pardubický kraj

Až osm set tisíc za nepodané hlášení

Pořádáte mysliveckou zábavu, zámecké slavnosti, jarmark, hasičské závody či výlov rybníka? Budete u této příležitosti prodávat alkohol?  Nezapomeňte svůj úmysl oznámit celnímu úřadu!

Celní úřad pro Pardubický kraj zaznamenává stále více případů opomenutí podat hlášení o příležitostném prodeji alkoholických nápojů. S přibývajícími venkovními akcemi přibývá i případů, kdy prodejce zapomene celnímu úřadu oznámit záměr prodávat alkohol.

Alkoholické nápoje lze v rámci příležitostného prodeje prodávat na ochutnávce vína, ochutnávce částečně zkvašených hroznových moštů, farmářském a tradičním trhu, veřejnosti přístupné slavnosti, tradiční, kulturní, taneční a jim podobné akci.

Osoba, která hodlá prodávat lihoviny, je povinna prodej lihovin písemně oznámit správci spotřební daně (celnímu úřadu), v jehož územní působnosti se bude prodej uskutečňovat, nejpozději 5 pracovních dnů před zahájením prodeje.

Oznámení musí obsahovat:

  1. daňové identifikační číslo osoby,
  2.  druh a množství lihoviny nabízené k prodeji,
  3.  místo prodeje,
  4. druh a popis akce
  5. datum zahájení a ukončení prodeje.

 

Sportovci pozor! Na veřejnosti přístupné sportovní akci lze v rámci příležitostného prodeje prodávat alkoholické nápoje obsahující nejvýše 4,3 % objemová ethanolu a víno.

 

Povinnost podat hlášení se týká fyzických osob, spolků, sdružení, nadací, organizací, obcí i všech dalších, kteří akci pořádají a u této příležitosti mají v úmyslu prodávat alkoholické nápoje a lihoviny.

Oznámení musí být učiněno osobně na podatelně celního úřadu, zasláno poštou, datovou schránkou či e-mail podepsaným oprávněným držitelem uznávaného podpisového certifikátu vydaného příslušnou certifikační autoritou, tj. opatřen elektronickým podpisem.

Poslali jste oznámení ve lhůtě e-mailem bez elektronického podpisu? Nevadí. Dodatečně zašlete oznámení znovu některou z kvalifikovaných forem podání,  avšak nejpozději do 5 dnů, ode dne, kdy prvotní oznámení došlo celnímu úřadu.

Celní úřad upozorňuje, že za nesplnění povinnosti podání oznámení o příležitostném prodeji alkoholických nápojů a lihovin je oprávněn uložit pokutu až do výše 800.000 Kč, popřípadě zakázat činnosti do 6 měsíců.

Bližší informace naleznete v Zákoně č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, ve znění pozdějších předpisů nebo na jakémkoliv celním úřadě.

Vydařenou akci přeje Celní úřad pro Pardubický kraj


por. Mgr. Ludmila Říhová Zezulová, Dis.
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj
tel: +420 466 797 313
mobil: +420 602 370 384
e-mail: l.rihova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky