CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Pardubický kraj
Palackého 2659
530 02 Pardubice

V Pardubicích 15.07.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Pardubický kraj

Nenechte se zaskočit celní kontrolou na letišti, buďte připraveni

Prázdniny jsou v plném proudu, dny dlouhých večerů, nevšedních zážitků, odpočinku a dovolených. Také pardubické letiště je v plném provozu, cestující z něho mohou odcestovat do několika zajímavých destinací v zemích EU i mimo ni, a to do Burgasu (Bulharsko), Alicante (Španělsko), Antalye (Turecko) či na Rhodos (Řecko). Jedenkrát týdně odlétá a přilétá letadlo z Kréty, Monastiru (Tunis), Marsa – Alamu a Hurghady (Egypt). 

Cestujícím z pardubického letiště jsou k dispozici dvě bezplatná parkoviště. Rezervace parkovacích míst se neprovádí.

Letecké společnosti využívající pardubické letiště tolerují hmotnost příručního zavazadla zpravidla do 10 kg  (Smartwings  8 kg, Ryanair 10 kg),  zapsaná zavazadla by neměla přesáhnout hmotnost 23 kg (Smartwings  23 kg, Ryanair 20 kg), je v nich zakázáno přepravovat zbraně, výbušniny, hořlaviny,  radioaktívní materiál, peroxidy, žíraviny, paliva, chemické a toxické látky, tekutiny a gely.

Nedílnou součástí každého odletu je pasová kontrola, proto nezapomeňte zkontrolovat před odletem platnost cestovních dokladů, pasů a víz, a to nejen vlastních, ale i svých mazlíčků.  Cestování se zvířaty má svá specifika a pravidla, která platí jak pro cestování se zvířaty do států EU i mimo ni. Obecně platí: pes, kočka či fretka musí být čipovaní, očkovaní proti vzteklině a mít vlastní pas.

Celní kontrola probíhá při každém odletu a příletu do/ze třetích zemí (zemí mimo EU). U letů z EU je celní kontrola zaměřena na zboží, které nemá status zboží Společenství.

Zboží dovážené ze země mimo EU podléhá clu. Od cla je osvobozeno zboží dovážené příležitostně nebo spotřebě příjemce, cestujícího nebo členů jeho domácnosti či dovážené jako dar v hodnotě 430 EUR pro cestující od 15 let a 200 EUR pro cestující do 15 let.

Před odletem doporučujeme navštívit internetové stránky letiště Pardubice nebo celní správy, kde se dozvíte potřebné informace o cestování leteckou přepravou, množstevních limitech, zákazech a omezeních. Nenechte se zaskočit celní kontrolou, buďte připraveni.

Krásnou dovolenou a příjemný let přeje Celní úřad pro Pardubický kraj.


por. Mgr. Ludmila Říhová Zezulová, Dis.
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj
tel: +420 466 797 313
mobil: +420 602 370 384
e-mail: l.rihova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky