CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Pardubický kraj
Palackého 2659
530 02 Pardubice

V Pardubicích 24.08.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Pardubický kraj

Rukavice poplují zpět do Číny

Rozhodnutím o nepropuštění zboží do volného oběhu, tedy neuvedením zboží na vnitřní trh, skončil dovoz firmy obchodující s rukavicemi. Českotřebovští celníci během fyzické kontroly zboží zjistili, že ochranné krbové rukavice vykazují nedostatky v oblasti obecné bezpečnosti výrobků.

Pozastavili proto propuštění zboží na trh a kontaktovali Českou obchodní inspekci k posouzení daného výrobku. Po důkladném fyzickém prozkoumání – vydala ČOI stanovisko, z něhož vyplývá, že kontrolované výrobky nebyly opatřeny stanoveným označením CE a nebyl k nim přiložen návod k používání v českém jazyce. Ten musí mimo jiné obsahovat jméno a adresu výrobce, důležité informace o pokynech pro používání a především riziku, před nímž má ochranný osobní prostředek chránit.

Proč je označení CE (evropská shoda) důležité? Říká nám, že daný výrobek splňuje legislativní požadavky k uvedení výrobku na evropský trh, tj. bezpečnost, ochranu zdraví nebo ochranu životního prostředí.

V současné době je tisíc kusů rukavic umístěno v celním skladu a čeká na své vyvezení zpět do Číny. Dovozce rukavic si k nákladům spojeným s odesláním zboží přes moře může připočítat také náklady na správní řízení s několikatisícovou pokutou.


por. Mgr. Ludmila Říhová Zezulová, Dis.
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj
tel: +420 466 797 313
mobil: +420 602 370 384
e-mail: l.rihova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky