CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Pardubický kraj
Palackého 2659
530 02 Pardubice

V Pardubicích 07.02.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Pardubický kraj

Nejvíce spotřební daň z minerálních olejů

Začátek roku je vždy spojen s bilancováním a analýzou roku předešlého. Hodnotili také pardubičtí celníci. I přes události, které výrazným způsobem ovlivnily celosvětový obchod a měly zásadní dopad na ekonomické prostředí České republiky, přesáhla částka vybraná Celním úřadem pro Pardubický kraj 7,877 miliard korun.
Ze zahraničního obchodu uskutečněného mimo Evropskou unii vybrali pardubičtí celníci za rok 2022 na cle, daních a poplatcích 521 milionů korun. V meziročním porovnání se jedná o 24% nárůst. V porovnání s rokem 2021 bylo vybráno na cle o 134 milionů více.  Do rozpočtu Evropské unie tak přispěl Celní úřad pro Pardubický kraj celkovou částkou 390 milionů korun. 
Nejvyšší podíl ve výběru daní každoročně spadá do oblasti spotřebních daní, kde celková vyinkasovaná částka přesáhla 6,946 miliard korun. Pomyslnou první příčku ve výběru spotřební daně obsadila spotřební daň z minerálních olejů, z níž celníci vybrali 6,851 miliard korun. Druhou příčku získalo inkaso spotřební daně z piva ve výši 40,6 milionu korun, což je o 6,5 milionů více než v roce předešlém.  Třetí místo patří výběru spotřební daně z lihu, kdy celníci evidují o necelé 2 miliony více v porovnání s loňským rokem, a to 28,9 milionu korun. 
Nedílnou součástí celní správy je tzv. „dělená správa“. Jde o vybírání a vymáhání peněžitých plnění, která vznikla bez vydání správního aktu ze zákona, nebo která byla uložena jinými správními úřady v řízení podle správního řádu, a která jsou příjmem státního rozpočtu, státních fondů nebo rozpočtů územních samosprávných celků. Dělenou správou celního úřadu v Pardubicích bylo vybráno celkem 408 milionů. Poplatky za odpady v řádu 198 milionů představovaly nejvyšší podíl finančních prostředků vybraných dělenou správou. Pokuty vybrané pardubickým celním úřadem dosáhly částky 24 milionů korun.



por. Mgr. Ludmila Říhová Zezulová, Dis.
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj
tel: +420 466 797 313
mobil: +420 602 370 384
e-mail: l.rihova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky