CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 12.07.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Plzeňský kraj

Mezinárodní skupina pašeráků cigaret byla zadržena v Plzni

Velkou zásilku obsahující 8.375 kartónů = 1.675.000 kusů nezdaněných cigaret pocházejících ze Spojených arabských emirátů s únikem na daních ve výši 6 miliónů korun  zajistili ve středu 10.7.2013 v Plzni celníci z oddělení Odhalování trestné činnosti Celního úřadu pro Plzeňský kraj.

Ve stejný den byli zadrženo pět členů organizované skupiny, kteří se na nelegálním dovozu cigaret podíleli. Jedná se o pět mužů – tři Čechy a dva Ukrajince. Pachatelé byli zadrženi přímo při předávce  nezdaněných cigaret za finanční hotovost 105 tisíc EUR. Zásah provedl Útvar rychlého nasazení Policie ČR.

Ve středu a ve čtvrtek Celní správa ČR provedla na příkaz soudce Městského soudu v Plzni domovní prohlídky v místech bydliště zadržených osob, a to v Plzeňském, Karlovarském a Středočeském kraji. Při prohlídkách byly zajištěny  důkazy svědčící o uvedené trestné činnosti.

Jeden z občanů Ukrajiny zásilku dovezl do Plzně v nákladním vozidle Iveco, jehož náklad byl uzpůsoben ke skrytí přepravy cigaret. Zadní dvě třetiny nákladového prostoru byly naloženy různým použitým zbožím, za nimi v přední části byly bedny s cigaretami. Při zběžné kontrole bez vyložení nákladu nebylo možné přepravu nelegálního zboží zjistit. V tomto případě se však nejednalo o náhodný záchyt, celníci činnost skupiny sledovali téměř rok v rámci trestního spisu s krycím názvem „Dingo“. Na případu plzenští celníci spolupracovali s odborem hospodářské kriminality krajského policejního ředitelství v Plzni a s podporou speciálních útvarů CS ČR a Policie ČR.

Dva členové skupiny, český občan (54 let) a občan Ukrajiny (34), již byli obviněni ze zločinu  porušení předpisů o nálepkách k označení zboží s trestní sazbou odnětí svobody až na 8 let.

Kromě nelegálních cigaret, které vyrábí společnost se sídlem v Dubaji pro  americký a asijský trh, celníci zajistili i nákladní vozidlo, které bylo k nelegální přepravě použito.

 


por. Mgr. Jitka Blahutová
Tisková mluvčí CÚ pro Plzeňský kraj
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 724 060 305
fax: +420 377 326 130
e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky