CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Plzeňský kraj
Antonína Uxy 11
P.O. Box 88
303 88 Plzeň

V Plzni 18.03.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Plzeňský kraj

Celníci kontrolují nová opatření v prodeji lihovin

Celou řadu změn přinesl  nový zákon o povinném značení lihu (zákon č. 307/2013 Sb., který nabyl účinnosti dne 1.12.2013) pro výrobce, distributory, prodejce i spotřebitele lihovin.
V této tiskové zprávě chceme veřejnost informovat o některých změnách, které se postupně projevují v praxi u prodeje lihovin.

Nové kontrolní pásky
V prodeji jsou nyní lihoviny se starými i novými kontrolními páskami (kolky). Obojí jsou v platnosti.Nové kontrolní pásky jsou však zdokonaleny o další ochranné a kontrolní prvky.
Mezi nové kontrolní prvky patří tzv. QR kód (individuální kód, který je jedinečný pro pro každou kontrolní pásku). Tento kontrolní prvek využívají při kontrole celníci, ale může ho pro vlastní kontrolu využívat i spotřebitel. Majitelé „chytrých“ mobilních telefonů s přístupem k internetu si pomocí aplikace na čtení QR kódů mohou okamžitě zjistit informace o načtené kontrolní pásce. Postup pro načtení QR kódu je uveden v příloze této zprávy nebo na webových stránkách celní správy v odkazu:
http://www.celnisprava.cz/cz/tiskove-zpravy/2014/Stranky/verejnost-si-muze-pomoci-qr-kodu-pres-internetove-stranky-celni-spravy-porovnat-udaje-z-novych-kontrolnich-pasek-na-lihovin.aspx

Novinky u spotřebitelského balení lihovin
Zákonem je nově upravena velikost spotřebitelského balení lihovin, které podléhá značení kontrolní páskou.
Značení podléhá spotřebitelské balení lihovin o objemu větším než 0,06 litru (dříve 0,1 litru) Značení podléhá spotřebitelské balení lihovin o objemu větším než 0,06 litru (dříve 0,1litru)
 

U spotřebitelského balení od 1 litru do 3 litrů musí být nádoba nebo jiný obal jen ze skla.
U spotřebitelského balení lihovin o objemu do 1 litru může být materiál nádoby i z jiného materiálu než ze skla.
 
Prodej lihovin v balení o objemu větším než 3 litry již není povoleno. (dříve např. plastové nádoby o objemu 6 litrů)

Koncese na prodej lihovin
Podnikatelé, kteří prodávají lihoviny, mají také novou povinnost. Podle novely zákona o živnostenském podnikání (zákon č. 309/2013 Sb.) musí mít na prodej lihovin koncesi. O vydání koncese musí požádat příslušný živnostenský nejpozději do 17.4.2014. V případě nesplnění povinnosti nesmí podnikatel lihoviny dále prodávat.

Nová opatření mají za cíl zamezit nelegální výrobě lihu, únikům na spotřební dani a zajistit ochranu spotřebitelům. Na jejich dodržování se zaměřují kontroly celní správy.

 

 


por. Mgr. Jitka Blahutová
Tisková mluvčí CÚ pro Plzeňský kraj
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 724 060 305
fax: +420 377 326 130
e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky