CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Plzeňský kraj
Antonína Uxy 11
P.O. Box 88
303 88 Plzeň

V Plzni 11.04.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Plzeňský kraj

Celníkům pomáhá při kontrolách Ramanův spektrometr

Celní správa nově disponuje unikátním mobilním přístrojem, který celníkům umožňuje přímo v terénu rychle a spolehlivě analyzovat kontrolované lihoviny i přes skleněný obal bez nutnosti otevření lahve. Jedná se o Ramanův spektrometr.
Celní úřad pro Plzeňský kraj využil přístroj tento týden, kdy pomocí spektrometru kontroloval obsah lahví s lihovinami, které celníci objevili na konci března ukryté v nákladním vozidle. Kamion směřoval s větším počtem nekolkovaných lihovin (přes 2 tisíce lahví) po dálnici D5 směrem do Německa. Celníci pomocí spektrometru zjišťovali, zda obsah lahví odpovídá údajům o obsahu lihu na etiketách a zda lihoviny neobsahují nadměrné množství methanolu. Kontrolu provedli u 70 druhů lihovin. U žádného druhu nebyl zjištěn nebezpečný obsah methanolu. U 13 druhů, kdy zjištěný obsah lihu nesouhlasil s údajem na etiketě nebo látka nebyla identifikována z důvodu neprůhledného obalu, budou odebrané vzorky zkoumány v celně technické laboratoři.   
Možnosti využití spektrometru při kontrolách jsou však daleko širší. Ramanův spektrometr dokáže identifikovat kapalné i pevné skupenství širokého spektra látek. Knihovna spekter obsahuje minimálně 11 tisíc látek, např. narkotika, pesticidy, výbušniny, farmaceutické produkty nebo bojové chemické látky.

 


por. Mgr. Jitka Blahutová
Tisková mluvčí CÚ pro Plzeňský kraj
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 724 060 305
fax: +420 377 326 130
e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky