CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Plzeňský kraj
Antonína Uxy 11
P.O. Box 88
303 88 Plzeň

V Plzni 12.08.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Plzeňský kraj

V Plzni celní správa zadržela skupinu cizinců za pašování cigaret

Celníci z odboru Pátrání Celního úřadu pro Plzeňský kraj a  z oddělení Speciálních činností Generálního ředitelství cel zasáhli v Plzni proti skupině cizinců, kteří se podíleli na nelegální přepravě neznačených cigaret z Moldávie do České republiky v konstrukční dutině linkového autobusu na trase Kišiněv-Brno-Praha-Plzeň.
Trestnou činnost skupiny plzeňští celníci monitorovali několik týdnů a minulý čtvrtek provedli závěrečnou realizaci trestního případu. Dva muže z Moldávie a jednoho občana Ukrajiny zadržela na území Plzně za použití donucovacích prostředků Skupina operativního nasazení Generálního ředitelství cel (SON). K zadržení došlo po překládce cigaret z autobusu do osobního vozidla Mercedes Benz, které pak cigarety převáželo do nenápadné garáže v plzeňské čtvrti Slovany.
Při následných prohlídkách autobusu, vozidla a garáže celníci zajistili 286.980 ks (1.435 kartonů) cigaret vyrobených v Moldávii a nelegálně přepravených na naše území. Daňový únik ze zajištěných cigaret činí 1,2 milionu Kč. Podle zásob neznačených cigaret skladovaných v garáži lze usuzovat, že se nejednalo o první zásilku.
Autobus cigarety přepravoval v konstrukčních dutinách nad přední částí stropu, který se musel při nakládce i vykládce kontrabandu demontovat. Ve stropě bylo možné uschovat až 600 kartónů cigaret.
Celní správa dále zajistila osobní vozidlo Mercedes Benz, samočinnou pistoli Glock 19, finanční hotovost v EUR a mobilní telefony.
Muži byli obviněni z přečinu porušení předpisů o nálepkách k označení zboží se sazbou až 5 let odnětí svobody.
Řidič autobusu a další muž, který pomáhal s překládkou cigaret,  byli do 48 hodin od zadržení odsouzeni k trestu odnětí svobody v trvání 12 měsíců s podmíněným odkladem na 3 roky a k trestu vyhoštění na 5 let.
Třetí muž, občan Ukrajiny, který nezdaněné cigarety přebíral a skladoval, je zatím ve vazbě.
Záchyty cigaret v linkových autobusech ze zemí, kde jsou podstatně levnější, zaznamenali plzeňští celníci již vícekrát, ale v předchozích případech se cigarety snažili přepravit cestující, nikoliv sám řidič autobusu. 

 


por. Mgr. Jitka Blahutová
Tisková mluvčí CÚ pro Plzeňský kraj
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 724 060 305
fax: +420 377 326 130
e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky