CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Plzeňský kraj
Antonína Uxy 11
P.O. Box 88
303 88 Plzeň

V Plzni 16.01.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Plzeňský kraj

Celníci v terénu mohou kontrolovat i daňové nedoplatky

Celní správa ČR v rámci své kontrolní činnosti hlídek mobilního dohledu a výkonového zpoplatnění (elektronického mýta) také prověřuje, zda kontrolovaná osoba nemá daňový nedoplatek, u kterého již uplynula splatnost platební povinnosti. Jedná se o dluhy z daní, kde je správcem daně Celní správa ČR, např. CLO, DPH, SPD, dále pak poplatky a odvody v oblasti ochrany životního prostředí a také pokuty uložené Policí ČR, Oblastními inspektoráty práce, Státní veterinární správou, Českou inspekcí životního prostředí či Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Dluhy daňového subjektu celníci zjistí přímo během kontrol v terénu, např. na silnici, dálnici, ale i v provozovně pomocí elektronické centrální evidence veškerých nedoplatků, pohledávek a přeplatků. Prověřit lze občany ČR, právnické osoby, ale i cizince.

 

Pokud hlídka nedoplatek zjistí, upozorní na tuto skutečnost kontrolovanou osobu a zároveň ji poučí o možných následcích pro případ neuhrazení dluhu.  Dlužník má možnost nápravu sjednat hned na místě úhradou dlužné částky hotově, nebo od začátku roku 2019 nově i bezhotovostně prostřednictvím platebního terminálu. Pokud tuto možnost nevyužije, dostane potřebné informace pro úhradu a zároveň je upozorněn na zákonem stanovenou možnost Celní správy ČR nedoplatek exekučně vymáhat. Tímto způsobem je možné hradit i nedoplatky patřící jiným celním úřadům v rámci ČR.

 

V roce 2018 prověřili hlídky mobilního dohledu a výkonového zpoplatnění Celního úřadu pro Plzeňský kraj v aplikaci daňových nedoplatků celkem 9 416 osob, z nichž 757 byly evidovány jako dlužníci. Částka, která byla vybrána v hotovosti, činila 221 190 Kč.


por. Mgr. Bc. Marcela Kašparová
Tisková mluvčí CÚ pro Plzeňský kraj
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 703 490 655
fax: +420 377 326 130
e-mail: mkasparova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky