CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Plzeňský kraj
Antonína Uxy 11
P.O. Box 88
303 88 Plzeň

V Plzni 18.04.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Plzeňský kraj

Celníci z Plzně kontrolují přepravu odpadů

Hlídka plzeňských celníků oddělení mobilního dohledu od začátku roku zkontrolovala celkem 56 přeprav odpadů tuzemských a zahraničních dopravců. Postupně intenzita kontrol narůstala, jen v únoru a březnu hlídka provedla 42 kontrol, při kterých bylo důslednou kontrolou zjištěno 6 závadových přeprav převážející odpad o celkové hmotnosti 97 590 kg. Veškerá zjištěná porušení byla předána Ministerstvu životního prostředí ČR a České inspekci životního prostředí. V naprosté většině případů byl odpad dopravován do České republiky z Německa.

U zjištěných porušení je nejčastějším problémem neúplně nebo nesprávně vyplněný průvodní doklad o přeshraniční přepravě odpadů. Dále jsou zjištěny případy, kdy je u přepravovaného odpadu do ČR deklarován účel skladování bez uvedení způsobu jeho následného využití. V jednom případě hlídka také odhalila přepravu odpadu, kdy vozidlo nebylo označeno v souladu se zákonem a u další přepravy bylo zjištěno, že deklarovaný druh neodpovídá skutečně přepravovanému odpadu. V tomto případě byl přepravovaný odpad včetně dopravního prostředku z důvodu provedení nedovolené přepravy zadržen.

Při záchytu nelegálního odpadu přímo na silnici Celní správa ČR přepravovaný odpad nebo i dopravní prostředek na místě zadrží. Po projednání příslušným orgánem je zpravidla vrácen do země původu. 


por. Mgr. Bc. Marcela Kašparová
Tisková mluvčí CÚ pro Plzeňský kraj
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 703 490 655
e-mail: mkasparova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky