CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 21.10.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Středočeský kraj

Celníci zabavili tuny tabáku, cigaret a padělků. Nyní končí v drtičce

Téměř 27 tun zabaveného tabáku a cigaret začala v září pod dohledem Středočeských celníků likvidovat soukromá drtička odpadu na Litvínovsku. Pašovaný tabák a cigarety pocházejí zejména ze zemí bývalého Sovětského svazu a v případě tabáku dochází nejčastěji k jeho zneužití při dopravách v rámci členských zemí EU a deklarování jiného účelu použití, přičemž končí jako surovina při nelegální výrobě cigaret.
Nyní v říjnu ve zmíněné drtičce pokračují likvidace cca 11ti tun zabavených padělků značkového zboží. Jedná se zejména o textilní výrobky, obuv, kabelky, oděvní doplňky, hračky, ale i kancelářské potřeby. Každý rok končí na tuzemských pultech našich prodejen desetitisíce tun padělaného zboží, pocházejícího převážně z Číny, Vietnamu a Turecka. V poslední době často dochází i k tomu, že se do ČR dopraví jako legální zboží bez značek a až zde v utajených dílnách se na toto zboží přišívají či nalepují markanty světoznámých ochranných známek. Prodejci originálního značkového zboží jsou ti, kteří nejvíce doplácejí na takzvané „fejky“.
Většina padělků imitujících zboží světových značek se pod celním dohledem ničí v drtičkách nebo spalovnách. Napodobeniny originálního zboží, ze kterých se dají odstranit ochranné známky, mohou být použity k humanitárním účelům, tedy bezplatně poskytnuty organizacím, jako je Český červený kříž, či dětským domovům, charitám a sociálním ústavům. Tyto organizace však musí nejprve na svoje náklady odstranit ochranné známky z textilií, tedy užívaná loga firem, jako jsou například Gucci, Puma, Lacoste, Dolce Gabbana a další. Teprve poté mohou zboží využívat pro svou charitativní činnost. Se vším, ale musí nejprve souhlasit majitel příslušné ochranné známky.
Poslední komoditou, která se bude v příštích dnech likvidovat jsou lihoviny. Tyto zpravidla míří do čističek odpadních vod, neboť jiné využití (např. prodej v dražbě) je v současné době neekonomické. Náklady na přípravu dražby ve značné míře převyšují její výnos.
Celková hodnota likvidovaných padělků zabavených Středočeskými celníky činí téměř 27 milionů korun. Přibližná hodnota respektive únik na SPD u likvidovaného tabáku a cigaret dosahuje deseti milionů.

por. Yvona Matějková
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj
tel: +420 261 334 680
mobil: +420 720 748 300
e-mail: y.matejkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky