CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Středočeský kraj
Washingtonova 11
110 00 Praha 1

V Praze 07.05.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Středočeský kraj

Zájem o červenou naftu dál roste

Červená nafta se v Německu používá k topení a do pracovních strojů. U nás se s ní nelegálně kšeftuje.

V pondělí 5. května prováděli středočeští celníci z odboru Pátrání kontrolní činnost v Mělníce. V areálu bývalé cestovní kanceláře se nacházely výdejní stojany na PHM a plechová hala, která sloužila i jako opravna vozidel. Zde byly pod plachtou nalezeny tři plastové kontejnery, každý o objemu 1000 litrů. Jeden z těchto kontejnerů obsahoval minerální olej, a to v množství cca 750 litrů. K tomuto kontejneru bylo zavedeno elektrické čerpadlo a výdejní tankovací pistole. Kontrolovaná osoba nepředložila k nalezenému minerálnímu oleji žádné doklady. Z dalšího šetření vyplynulo, že kontrolovaná osoba provozuje silniční dopravu. S ohledem na způsob skladování a dalšímu nakládání s PHM přistoupila hlídka k provedení zkoušky testovací soupravou na přítomnost značkovače v minerálním oleji. Tato zkouška byla pozitivní, čímž se prokázalo, že se nejedná o řádně zdaněný minerální olej, ale o nezdaněnou motorovou naftu.
U dvou zaparkovaných nákladních vozidel byla provedena stejná zkouška, přičemž u obou vozidel dopadla opět pozitivně. Majitel firmy následně přiznal, že nakoupil cca 850 litrů nafty za výhodnou cenu. Ačkoliv se majitel firmy snažil vyvolat dojem, že toto byl první případ, s ohledem na provozování silniční dopravy tomu tak zřejmě nebylo. Nalezených 750 litrů „červené“ motorové nafty bylo zajištěno a odvezeno do skladu celního úřadu. Únik na spotřební dani z minerálních olejů byl předběžně vyčíslen na částku 8213,- Kč.

Ve Středočeském kraji se nejedná o ojedinělý případ. Již v březnu středočeští celníci odhalili a následně zajistili 891 litrů červené nafty v Kralupech nad Vltavou. V areálu Montaco si všimli osob, které tankovali pohonné hmoty do palivové nádrže přistaveného vozidla z přepravního plechového kontejneru. Zkouška testovací soupravou na přítomnost značkovače v motorové naftě byla pozitivní, čímž se prokázalo, že se nejedná o řádně zdaněnou motorovou naftu. U všech dalších zaparkovaných vozidel byla provedena stejná zkouška, přičemž v 90% případů dopadla pozitivně. I v tomto případě se opět jednalo o majitele firmy, který provozuje silniční dopravu. Únik na spotřební dani z minerálních olejů byl vyčíslen na téměř deset tisíc korun.

Celníci minerální oleje zajistí, nechají propadnout státu a viníci zaplatí uniklou spotřební daň.

Tzv. červená nafta (Heizöl) v Německu je využívána zemědělci a prodává se na čerpacích stanicích na topení. Proto je palivo barveno. Pokud se objeví barvená kapalina v nádržích motorových vozidel je řidič tvrdě pokutován.


por. Yvona Matějková
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj
tel: +420 261 334 680
mobil: +420 720 748 300
e-mail: y.matejkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky