CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Středočeský kraj
Washingtonova 11
110 00 Praha 1

V Praze 13.02.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Středočeský kraj

Akce CASANOVA odhalila nelegální kšeftování s neznačeným alkoholem a tabákovými výrobky

Středočeští celníci varují před stále se vyskytujícím neznačeným lihem, který může pocházet z takzvané metanolové kauzy.

Koncem minulého týdne byla provedena závěrečná realizace případu, při které byli zadrženi dva pachatelé zabývající se distribucí neznačeného alkoholu a tabákových výrobků.

Celníci z odboru Pátrání Celního úřadu pro Středočeský kraj provedli v rámci trestního spisu vedeného pod názvem CASANOVA domovní prohlídky v rodinném domě v Neratovicích a v bytě v Praze 9 Letňanech.

Celníci si na oba podezřelé muže počkali při předávce neznačených cigaret, kdy „distributor“ přivezl „překupníkovi“ plné auto tabákových výrobků. Následně byly se soudním příkazem provedeny dvě domovní prohlídky. Celkem bylo zajištěno téměř 20 000 krabiček nezdaněných cigaret, 10 kilogramů řezaného tabáku a 200 litrů alkoholu. Při domovní prohlídce bylo zajištěno i 173 tisíc korun v hotovosti, protože peníze prokazatelně pocházely z trestné činnosti.

Na cigaretách byly běloruské a moldavské kolky, některé byly bez tabákových nálepek nebo s nálepkou DUTY FREE.

Při domovních prohlídkách celníci zajistili i alkohol, protože v domě v Neratovicích docházelo k nelegálnímu skladování a distribuci lihovin, které nebyly označeny kontrolní páskou. Většinou se jednalo o litrové

lahve a několik šestilitrových kanystrů. Sortiment se skládal ze značek Tatranská vodka, Tatranský rum, Pravá slovácká slivovice, Pravá slovácká višňovice a Bacardi (vše bez kolků). Dále pak Bacardi a Kalashnikov vodka se starými kolky. V 6 litrových kanystrech byla Hruška (37,5% alk.) a Jablko (14,5% alk.) Jeden kanystr byl zcela bez popisu. Byly odebrány vzorky a v současnosti probíhá jejich analýza v Celně technické laboratoři v Praze, v rámci které bude prověřována i možná přítomnost látek ohrožujících život a zdraví občanů.

Při domoví prohlídce rodinného domu v Neratovicích nalezli celníci v garáži osobní vozidlo FORD MUSTANG. Následnou lustrací zjistili, že se jedná o odcizené vozidlo. Tento případ byl předán Policii ČR.

Celkový předpokládaný únik jen na spotřební dani byl vyčíslen na téměř jeden milion korun. V současné době je případ nadále v šetření středočeských celníků.

V souvislosti s potřebou provést další úkony v trestním řízení byly zajištěny dvě osoby. Jednalo se o Čechy ve věku 45 a 57 let. Pokud se u nich potvrdí podezření ze spáchání trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby, mohou ve vězení strávit až osm let. 

Mladší z mužů nebyl pro celníky osobou neznámou. Naposledy se s ním středočeští celníci setkali loni v říjnu na 29. kilometru dálnice D1, když muže zadrželi ve vozidle plném cigaret a tabáku. V osobním automobilu značky Peugeot 407 české imatrikulace našli celníci v zavazadlovém prostoru a na zadních sedadlech 650 kartonů cigaret různých značek (např. Marlboro, Fest, Italian Blend 821, Viceroy) a téměř 11 kg řezaného tabáku.


por. Yvona Matějková
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj
tel: +420 261 334 680
mobil: +420 720 748 300
e-mail: y.matejkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky