CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Středočeský kraj
Washingtonova 11
110 00 Praha 1

V Praze 04.02.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Středočeský kraj

Ještěři v lihu a motýli v papírových obálkách

S divokou přírodou se obchoduje odjakživa. Čím vzácnější jsou exempláře CITES, tím vyšší je i cena.

Koncem minulého týdne odhalili středočeští celníci v zásilce nelegální dovoz exemplářů CITES.

Jednalo se o čtyři exotické motýly (Ornithopera Priamus) a dva ještěry a to, Varana indického (Varanus indicus) a Kruhochvosta (Cordylus cataphractus), kteří byli dovezeni z Papui Nové Guinei. Tato zvířata zpravidla bývají omámena a hubena tzv. globolem, což je přípravek k hubení hmyzu, který ve větším množství ohrožuje i lidský organismus. Že se jedná o chráněné druhy živočichů, určili pracovníci České inspekce životního prostředí, kteří na případu s celníky spolupracují.

Uvedené druhy motýlů a ještěrů jsou zařazeny do seznamu chráněných živočichů podle úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES), s nimiž je obchod zakázán. 

Celá zásilka obsahovala i stovky jiných živočichů, které ale nepodléhají mezinárodní úmluvě CITES. Přesto i jejich životy skončily na dně boxu naplněného lihem nebo zabalené v papírové obálce.

Případ je nadále v šetření Celního úřadu pro Středočeský kraj.

Zdaleka se přitom nejedná o ojedinělý případ. V závěru loňského roku objevili středočeští celníci v jedné zásilce několik desítek pavouků Sklípkanovitých (Araneae Theraphosidae) a téměř 600 exotických motýlů (Ornithopera Priamus). Celá tato zásilka podléhala mezinárodní úmluvě CITES.


por. Yvona Matějková
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj
tel: +420 261 334 680
mobil: +420 720 748 300
e-mail: y.matejkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky