CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Středočeský kraj
Washingtonova 11
110 00 Praha 1

V Praze 23.04.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Středočeský kraj

Na marihuanu v autě přivedly celníky faktury z ČEZU

Omamné a psychotropní látky začínají být stále častější výbavou řidičů v ČR. Jednou je to marihuana, podruhé třeba pervitin, na který celníky přivedla agresivní jízda a chování řidiče.

Koncem minulého týdne prováděli středočeští celníci kontrolní činnost na 12. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu. Celníci zastavili osobní automobil, u kterého se chtěli zaměřit na kontrolu dálničního kupónu. V Mercedesu s pražskou registrační značkou cestovali dva ukrajinští muži s trvalým pobytem v ČR. Hlídka chtěla po řidiči předložit ke kontrole 2. díl dálničního kupónu. Řidič nemohl tento kupón dlouho najít a probíral se různými dokumenty. Celníci si při té příležitosti všimli faktur s označením „ČEZ“. Hlídka se mužů zeptala, co převáží v krabici na zadní sedačce. Řidič uvedl, že tam má větrák. Na dotaz – „Na co potřebujete větrák?“, řidič nedokázal smysluplně odpovědět. Středočeští celníci s touto další indicií pojali podezření na páchání trestné činnosti – výroba a přechovávání OPL (omamné a psychotropní látky). Následně řidiče vyzvali k otevření zavazadlového prostoru. Po jeho otevření hlídka ucítila specifický zápach marihuany. Na dotaz hlídky, co se nalézá v černých igelitových pytlích, řidič odpověděl, že „bordel z chaty“. Hlídka vyzvala řidiče k otevření pytlů, ve kterých se nacházelo celkem 7,2 kg marihuany.

Na místo celníci přivolali policii, která případ převzala. Cizinci hrozí obvinění z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a hrozí mu vězení až na pět let.

V poslední době to není jediný případ týkající se OPL. Před necelými dvěma týdny středočeští celníci z oddělení Mobilního dohledu našli v kontrolovaném vozidle pervitin. Na silnici I/38, směr Kolín spatřili celníci osobní vozidlo Volkswagen Passat s českou SPZ, které se po silnici pohybovalo značnou rychlostí a jeho jízda byla velmi agresivní. Hlídka se rozhodla, že uvedené vozidlo zastaví a podrobí kontrole v rámci pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu.

Vozidlo celníci dostihli v obci Oseček, kde ho museli zastavit dynamickým způsobem za použití zvláštního výstražného světelného a zvukového zařízení. Ve vozidle cestoval dvaadvacetiletý český řidič, který vykazoval známky požití drogy. Byl vyzván, aby vypnul motor, z vozidla vystoupil a otevřel zavazadlový prostor ke kontrole. Hlídka ve vozidle v přihrádce u dveří řidiče nalezla tmavě růžové pouzdro na brýle, v němž se nacházelo téměř 6 gramů pervitinu. K tomuto sáčku byla přibalena sada miniaturních igelitových dávkovacích sáčků obsahujících stejnou látku, avšak již nadávkovanou. Řidič stále opakoval, že to není jeho, a že si toto pouzdro u něj nechal kamarád. Neustále se hlídky dotazoval, co se bude dále dít, a po oznámení, že bude z důvodu podezření na přepravu omamných a psychotropních látek přivolána hlídka Policie České republiky se dožadoval, „zdali by to nešlo vyřešit nějak bez policie.“

Jelikož vzniklo důvodné podezření ze spáchání přečinu jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami, byla věc pro nepříslušnost neprodleně nahlášena Policii České republiky, která si zboží i pachatele převzala.


por. Yvona Matějková
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj
tel: +420 261 334 680
mobil: +420 720 748 300
e-mail: y.matejkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky