CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Středočeský kraj
Washingtonova 11
110 00 Praha 1

V Praze 17.08.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Středočeský kraj

Středočeští celníci zadrželi přes 2000 kusů padělků palet

Středočeští celníci minulý týden na základě opatření na vnitrostátním trhu provedli zásah v průmyslovém areálu v Rakovníku. Předmětem jejich zájmu se stala výrobna palet, které byly neoprávněně označovány ochrannou známkou Společenství „EPAL", což bylo konstatováno i zástupcem majitele průmyslových práv. Přímo v průmyslovém areálu bylo na základě soudního povolení k prohlídce nebytových prostor zajištěno a následně převezeno do celního skladu 2369 kusů palet a části strojního zařízení, na kterém se padělky palet upravovaly a neoprávněně značily ochrannou známkou a opatřovaly padělanou kontrolní sponkou. Tato sponka na originálních výrobcích reaguje při nasvícení UV lampou. Zajištěné padělky (2137 ks) těchto sponek byly pouze nastříkány žlutou barvou nebo byly na nástřik připravené. Padělaná kontrolní sponka znamená, že paleta neprošla kontrolou kvality, kterou provádí nezávislá kontrolní organizace.

Nebezpečí při uvedení těchto výrobků na trh spočívá zejména v bezpečnosti výrobku, protože použitý materiál a technologie výroby neplní přesně stanovené parametry. Není tak možné garantovat nosnost a nezávadné tepelné ošetření materiálu palety. Při manipulaci s paletami by lehce mohlo dojít ke zranění osob nebo poškození majetku.

V poslední době se nejedná o první případ, který Celní správa ČR řešila. V květnu bylo v Jihomoravském kraji zajištěno v průmyslovém areálu 540 ks palet. V květnu a v červenci bylo zadrženo v rámci celního řízení při dovozu ve Středočeském kraji 810 ks palet a v Plzeňském kraji 812 ks palet. V případech dovozu bylo již rozhodnuto a zboží bylo zničeno pod celním dohledem. Celní správa již provedla několik kontrolních akcí ve výkupnách palet, kde bylo zajištěno několik stovek padělků.

Aktuální případ je řešen v rámci trestního řízení, a podle právní kvalifikace trestního činu může být pachatel odsouzen až na 2 roky odnětí svobody.


mjr. Mgr. Josef Dörfl
tiskový mluvčí Celního úřadu pro Středočeský krajtel
tel.: +420 261 334 681
mobil: +420 602 691 571
e-mail: j.dorfl@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky