CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Středočeský kraj
Washingtonova 11
110 00 Praha 1

V Praze 07.03.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Středočeský kraj

Středočeští celníci upozorňují na nárůst dovozu nových psychoaktivních látek

Středočeští celníci mají v oblasti celního řízení vcelku napilno. Nevybírají při dovozu pouze clo, daně a ostatní poplatky, ale bojují rovněž proti nedovoleným dovozům prekurzorů drog, návykových látek a prekurzorů, které mohou skončit na trhu ve formě např. pervitinu, kokainu apod.

V rámci své kontrolní činnosti se rovněž ve spolupráci s jinými orgány státní správy zaměřují na kontrolu dovozu a vývozu prekurzorů drog a návykových látek, které se mohou vyrábět z různých chemických látek neuvedených na seznamu příslušné právní normy.

Nové psychoaktivní látky se na české drogové scéně vyskytují ve zvýšené míře přibližně od r. 2010, kdy bylo dovezeno 30 gramů. Do konce roku 2015 toto množství vzrostlo na 26 kilogramů. Jedná se o syntetické a rostlinné substance s různým účinkem, nejčastěji se stimulačním či halucinogenním účinkem. Jsou nabízeny pod různými komerčními názvy, v případě syntetických látek přímo pod jejich chemickým názvem nebo určitou zkratkou, která vychází z chemického názvu látky. Rostlinné látky jsou prodávány ve formě extraktu, drti, sušiny nebo směsi. Syntetické látky jsou cíleně vybírány tak, aby nepodléhaly mezinárodnímu systému kontroly, případně národnímu systému kontroly cílové země.

Nové syntetické drogy se do ČR dovážejí zejména z Číny a Indie a následně jsou dodávány do velkých měst, jako je Praha či Ostrava. Při dovozu bývají deklarovány jako jiný druh zboží (např.: jako přísada do cementu nebo přísada do pracího prášku), nebo jsou uváděny pod jiným chemickým názvem. Jedná se o látky různých chemických skupin. V rámci Celního úřadu pro Středočeský kraj byly v posledních letech zachyceny syntetické látky v celkovém množství téměř 26 kg. Jednalo se například o látky obsahující „syntetický cannabinoid“, který má silnější účinek než THC a získává se z květenství konopí, dále pak látky, které jsou nazývány „Nová psychostimulancia“ apod.

Psychostimulancia jsou skupinou látek se silným budivým efektem na CNS a celý organismus. Nelegální psychostimulancia jsou zastoupena amfetaminy, u nás hlavně pervitinem (metamfetamin). Méně často se jako stimulans objevuje kokain nebo z něj vyráběný crack.

Tyto látky jsou velmi nebezpečné, zejména pro své vedlejší účinky. Je znám případ, kdy muž po požití nové psychoaktivní látky, ukousl svému kamarádovi ucho.

Nové psychoaktivní látky jsou zpravidla prodávány zejména prostřednictvím internetových obchodů a na území EU jsou dopravovány prostřednictvím expresních přepravců a poskytovatelů poštovních služeb.

Ochrana před dovozem a vlastně i nakládání s návykovými látkami, prekursory drog a přípravky je upravena nejen evropskou, ale i národní legislativou. Pro doplnění bych uvedla, že dovozy chemických látek, které jsou uvedeny na seznamu, mohou být potrestány pokutou až do výše 100.000 CZK společně s propadnutím zboží, nicméně v případě závažnějšího porušení se může jednat i o trestný čin Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy  s trestem odnětím svobody až na pět let.


por. Yvona Matějková
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj
tel: +420 261 334 680
mobil: +420 720 748 300
e-mail: y.matejkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky