CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Středočeský kraj
Washingtonova 11
110 00 Praha 1

V Praze 12.12.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Středočeský kraj

Nelegální herny prohlubují závislost hráčů a okrádají stát na daních

Středočeští celníci zaznamenávají zvýšený výskyt provozování hazardních her, a to napříč celým Středočeským krajem.

Začátkem roku vypršely platnosti povolení na provozování VHP (výherní hrací přístroje), které nesplňovaly technické požadavky dle nového zákona o hazardních hrách (např. identifikace hráče, doba účasti na hazardní hře, sledování stavu uživatelských kont…). Provozování technických her je dle nového zákona povoleno pouze ve schváleném herním prostoru (kasino, herna). Tento stav se snaží někteří provozovatelé obcházet instalací tzv. kvízomatů, které jak uvádějí, jsou založeny na „kombinaci vědomostního a dovednostního principu“. Zjednodušeně řečeno technická herní zařízení, tzv. kvízomaty, se od klasického herního automatu liší tím, že hráčům pokládají snadné kvízové otázky. Po jejich zodpovězení se však chovají jako tradiční herní automaty. Z pohledu běžného hráče se tyto kvízomaty jeví jako klasické výherní hrací přístroje. V současné době zaznamenáváme zvýšený výskyt těchto přístrojů zejména v obcích, kde je hazard zakázán.

Tyto tzv. kvítzomaty jsou označovány např. Futura, Golden Horse, Diamond level, iStars apod.
Současně provádíme kontroly i v oblasti provozování povoleného hazardu, kde se zaměřujeme na kontrolu dodržování podmínek stanovených Ministerstvem financí a obecních úřadů.

 

Jako příklad poslouží pondělí 10. 12. 2018, kdy byly ve Středočeském kraji provedeny dvě pozitivní kontroly. Jedna kontrola byla uskutečněna v obci Dobříš, kde byly zajištěny 3 kusy tzv. kvízomatů bez platného povolení Ministerstva financí ČR. Druhá kontrola proběhla v obci Mnichovice. V této nelegální herně byly zadrženy a odvezeny 4 kusy technických herních zařízení. Toto je výsledek kontrol středočeských celníků za jediný den. V kontrolách zaměřených na potírání nelegálního hazardu budou středočeští celníci intenzivně pokračovat i nadále, protože podnikavců, kteří se snaží obcházet zákon, provozují hazardní hry bez povolení a vyhýbají se placení daní, je stále dost.

Za porušení zákona o hazardních hrách může být ve správním řízení uložena pokuta až do výše 50 milionů korun. Zadržená zařízení a finanční prostředky pak mohou propadnout ve prospěch státu. 

 


nprap. Yvona Matějková
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj
tel: +420 261 334 680
mobil: +420 720 748 300
e-mail: y.matejkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky