CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Středočeský kraj
Washingtonova 11
110 00 Praha 1

V Praze 04.10.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Středočeský kraj

Středočeští celníci obsadili Transfuzní a hematologické oddělení benešovské nemocnice

​​Ve čtvrtek 3. října se celníci z Celního úřadu pro Středočeský kraj (zejména se jednalo o pracovníky z územního pracoviště v Benešově) dostavili na Transfuzní a hematologické oddělení benešovské nemocnice, aby zde darovali krev.

O hromadném darování krve se přemýšlelo a debatovalo již delší dobu. Nejprve se zjišťoval samotný zájem pracovníků, pak přišlo období dovolených, až nastal ten správný okamžik a bylo rozhodnuto, že začátek října bude ta správná volba. Této akce konané pod záštitou ředitele středočeského celního úřadu Jana Václavíčka se nakonec zúčastnilo 28 pracovníků úřadu, jak celníků, tak i občanských zaměstnanců.
Více než polovinu tvořili kolegové, kteří ještě nikdy krev nedarovali. Překonali tak svůj strach či prvotní nervozitu a hrdě nastavili své paže usměvavým a příjemným sestřičkám, které na benešovském transfuzním oddělení pracují. I díky nim se brzy veškeré obavy z neznámého rozplynuly.
Před každým odběrem prochází každý dárce povinným kolečkem. Lékař musí příchozímu dárci nejdříve změřit tlak, zkontrolovat srdce a samozřejmě udělat rozbory krve. Po chvilce čekání se jde na věc. Pohodlně se usadit v odběrovém křesle, nanést desinfekci a než se někteří celníci stačili rozkoukat, už přístroj hlásil konec samotného odběru. Pro ty, kteří krev nikdy nedarovali to bylo velkým překvapením. Samotný odběr necelého půl litru krve trvá kolem deseti minut. Pak už si jen v klidu dát přichystané občerstvení na doplnění energie a je to za vámi. Nic víc, nic míň. Jen s dobrým pocitem odcházíte domů zaslouženě si odpočinout. Než se však celníci rozešli, padlo jedno důležité rozhodnutí, a to že první hromadný odběr krve nebyl rozhodně poslední.
Velké díky patří všem, kteří se rozhodli darovat krev a tím pomoci všem, kteří to potřebují. Poděkování si ale také zaslouží kolegové, kteří jsou již léta pravidelnými dárci krve, plazmy i kostní dřeně. Vždyť středočeský celní úřad se může pochlubit desítkami pracovníků, kteří byli oceněni bronzovými, stříbrnými nebo zlatými medailemi profesora MUDr. Jana Janského.

 


nprap. Yvona Matějková
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj
tel: +420 261 334 680
mobil: +420 720 748 300
e-mail: y.matejkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky