CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Středočeský kraj
Washingtonova 11
110 00 Praha 1

V Praze 05.11.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Středočeský kraj

Desetiměsíční cesta migrantů skončila na 52. kilometru D1

V krátké době je to druhý a skoro stejný případ, kdy celníci zadrželi uprchlíky na čerpací stanici u Střechova nad Sázavou.

Dne 3. 11. 2020 prováděla hlídka středočeských celníků kontrolní činnost na dálnici D1 a přilehlých komunikacích. V půl druhé odpoledne celníci prováděli na 52. kilometru D1 ve směru na Prahu na parkovišti u čerpací stanice Benzina kontrolní vážení vytipovaných vozidel.

V průběhu tohoto vážení byla hlídka celníků oslovena obsluhou čerpací stanice, že se v bezprostřední blízkosti čerpací stanice pohybují dvě podezřele se chovající osoby. Hlídka ihned po dokončení vážení vozidla začala po těchto osobách pátrat. Hledané osoby nalezla hlídka celníků nedaleko čerpací stanice u zchátralé budovy (bývalý bufet) v areálu parkoviště. Na výzvu k předložení dokladů totožnosti tyto osoby nereagovaly, po chvíli celníkům sdělily, že u sebe žádné doklady nemají. Na další dotazy oba muži odpověděli, že jsou uprchlíci na cestě do Španělska. Jeden pochází z Alžírska a druhý z Maroka, oba ročník 1998. Dále jeden z mužů uvedl, že se do Evropy dostali přes Turecko, odkud šli pěšky přes Řecko, Albánii, Černou Horu, Srbsko až do Maďarska. Na cestě jsou prý 10 měsíců. Z Maďarska se dostali 1. 11. kamionem do Rakouska a z Rakouska přijeli kamionem 2. 11. na výše zmíněné parkoviště. Na dotaz, jakým způsobem v kamionu jeli, bylo hlídce sděleno, že si vlezli pod kamion a zachytili se pod návěs.

Celníci okamžitě kontaktovali Policii České republiky se žádostí o součinnost. Případ si převzala cizinecká policie.


nprap. Yvona Matějková
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj
tel: +420 261 334 680
mobil: +420 720 748 300
e-mail: y.matejkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky