CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Středočeský kraj
Washingtonova 11
110 00 Praha 1

V Praze 19.11.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Středočeský kraj

Rumuni chtěli do ČR propašovat cigarety v tajných schránkách svého vozu

Téměř 12 000 nezdaněných cigaret zajistili středočeští celníci při běžné kontrole vozidel na 42. km dálnice D1 ve směru na Prahu. Dluh na cle a daních dosáhl bez pár korun 43 000 Kč.

V úterý 17.11.2020 v dopoledních hodinách si hlídka středočeských celníků vytipovala ke kontrole stříbrný Volkswagen Passat s francouzskou RZ, ve kterém cestovali dva muži (ročník narození 1993 a 1981) rumunské národnosti. Celníci se při kontrole zaměřili zejména na přepravu vybraných výrobků (alkohol, cigarety, tabák, minerální oleje atd.) a na pátrání po omamných a psychotropních látkách. Na dotaz celníků, zda vezou alkohol, cigarety, či jiné zboží podléhající zákazům či omezení řidič odpověděl, že nic takového nevezou. Následnou kontrolou vozidla celníci zjistili, že pravé zadní okno nelze stáhnout. Řidič na dotaz celníků, proč tomu tak je, neodpověděl. Hlídka celníků odmontovala kryt reproduktoru a zjistila, že se zde nachází krabičky cigaret s rumunskou tabákovou nálepkou. Stejným způsobem byly prohlédnuty levé zadní dveře, kde také byly nalezeny cigarety. Při kontrole vozidla byl nasazen služební pes (fenka německého ovčáka Daisy), který při kontrole vozidla označil pravé i levé přední dveře, kde byly ukryty další cigarety.

Po důkladné kontrole vozidla bylo zjištěno celkem 596 krabiček cigaret. Středočeští celníci vyčíslili únik na SPD a DPH téměř na 43 000 Kč. Zboží bylo zajištěno a celníci pokračují v dalším vyšetřování.

Další podobný případ se odehrál hned následující den ve středu 18.11.2020 v obci Úvaly kousek za Prahou. Při kontrole osobního automobilu Škoda Octavia s českou RZ, ve které cestoval muž české národnosti, celníci nalezli neznačený tabák ke kouření. Jednalo se o dva sáčky 2 x 1 kg.


nprap. Yvona Matějková
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj
tel: +420 261 334 680
mobil: +420 720 748 300
e-mail: y.matejkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky