CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Středočeský kraj
Washingtonova 11
110 00 Praha 1

V Praze 02.07.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Středočeský kraj

Středočeští celníci evidují zvýšený počet záchytů OPL u řidičů a jejich spolujezdců

V průběhu června se středočeští celníci z oddělení Mobilního dohledu začali v plné rozsahu vracet k běžným kontrolám. Ty částečně přerušila pandemie a s ní spojená povinnost sloužit na hraničních přechodech. Hned prvních pár dnů ukázalo na zvýšený počet záchytů, a to nejen v oblasti drog, ale i cigaret.

Ve středu 10. 6. 2020 v půl jedenácté dopoledne si hlídka celníků na dálnici D10 na 14. km ve směru na Liberec vybrala ke kontrole žlutou dodávku Volkswagen s českou SPZ. Vozidlo řídila šestačtyřicetiletá žena, která sebou vezla své dvě dcery ve věku tří a devíti let. Hlídka ženu vyzvala k prokázání totožnosti. Řidička uvedla, že si zapomněla doklady jak k vozidlu, tak své osobní doklady. Následně hlídka celníků přistoupila ke kontrole vozidla z důvodu pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu nebo podléhajícím zákazům a omezením, při které nalezla na místě řidiče šedivou dámskou tašku. Ve vnitřní kapse této dámské tašky nalezla 2 igelitové sáčky obsahující bílo-žlutou krystalickou látku. Řidička na dotaz celníků, o jakou neznámou krystalickou látku se jedná, odpověděla, že se jedná o pervitin (slangový výraz pro metamfetamin). Hlídka provedla sken krystalické látky přes Ramanův spektrometr s pozitivním výsledkem na přítomnost metamfetaminu. Váha bílo-žluté krystalické látky činila 2,4g. Následně hlídka celníků provedla u řidičky osobní prohlídku s negativním výsledkem. Po prověření totožnosti ženy bylo zjištěno, že se jedná o zájmovou osobu Policie ČR (distribuce a přechovávání OPL). Případ si převzala PČR.

 

V pátek 12. 6. 2020 před desátou hodinou večer prováděla mobilní hlídka středočeských celníků svou kontrolní činnost na dálnici D1 na 15. km ve směru na Prahu. Ke kontrole si vytipovala osobní vozidlo BMW s českou SPZ. Ve vozidle cestoval devatenáctiletý řidič, dvě dívky ve věku 16 a 19 let a dva muži ve věku 28 a 23 let. Při kontrole osob byly u všech mužů nalezeny igelitové sáčky, který obsahovaly sušenou rostlinnou látku, vzhledem a zápachem připomínající konopí známé jako marihuana. U jednoho muže byla ve vnitřní kapse černo-zelené brašny nalezena kovová krabička v které se nacházel igelitový sáček obsahující bílo-žlutou krystalickou látku. Hlídka celníků provedla sken krystalické látky přes Ramanův spektrometr s pozitivním výsledkem na přítomnost metamfetaminu (pervitinu). Všichni muži na dotaz hlídky potvrdili, že se jedná konopí (známé jako marihuana) a o metanfetamin (známý jako pervitin) pro vlastní potřebu. Váha bílo-žluté krystalické látky činila 0,83 gramů. Při kontrole osob byl nasazen služební pes, který u zmiňovaných mužů značil jejich příruční zavadla a dále při kontrole vozidla značil přihrádku v palubní desce u spolujezdce, kde se nacházela látková taška, která obsahovala peněženku, v níž se našla další sušená rostlinná látka, vzhledem a zápachem připomínající konopí. K této sušené rostlinné látce se přihlásil řidič, který hlídce sdělil, že se jedná o marihuanu pro vlastní potřebu. Případ byl předán Policii ČR.

 

Ve středu 24. 6. 2020 před polednem prováděla mobilní hlídka středočeských celníků svou kontrolní činnost na dálnici D1 na 52. km ve směru na Prahu. Ke kontrole si vytipovala osobní vozidlo s bulharskou SPZ. Při kontrole osobního vozidla byl nasazen služební pes, který označil místo oddělující zavazadlový prostor a kabinu vozidla. Po demontáži falešné zástěny byla celníky nalezena jedna z tajných skrýší, kde byla zjištěna přeprava cigaret známých značek (např.: Davidoff, Dunhill, Rothmans) v krabičkách označených bulharskou tabákovou nálepkou. Další skrýš byla nalezena v útrobách zadního sedadla. Celkem bylo nalezeno téměř 20 tisíc kusů cigaret. Případ si následně převzali kolegové ze Sekce Pátrání Generálního ředitelství cel.

 

V pátek 26.6.2020 těsně před desátou hodinou večer, bylo hlídkou středočeských celníků na dálnici D10 na 57. km ve směru na Prahu spatřeno velmi rychle jedoucí černé vozidlo Audi s českou SPZ. Hlídka se za použití zvukového výstražného zařízení a předního nápisu STOP, vydala vozidlo dostihnout a zastavit. Řidič Audi se hlídce pokusil vysokou rychlostí ujet, přičemž nečekaně ve vysoké rychlosti sjel z dálnice na EXITu 53. Na tento manévr hlídka nestihla zareagovat, kvůli vysoké rychlosti a svoji bezpečnosti pokračovala dál po dálnici, kde sjela na EXITu 46 do Kosmonos a po vedlejší silnici se vrátila zpátky k EXITu 53. Zde hlídka celníků zjistila, že řidič nezvládl manévr a ve vysoké rychlosti narazil do svodidel. Na místě nehody se v době příjezdu hlídky nacházely tři dívky ve věku od 17 do 20 let. Na dotaz, zda je někdo zraněn a kdo vozidlo řídil, bylo celníkům sděleno, že řídil kamarád, který při nehodě utrpěl poranění obličeje a šok. Hlídka se dále dotázala výše zmíněných osob, zda byla volána rychlá záchranná služba a kde se nachází řidič vozidla, na to děvčata odvětila, že rychlou záchrannou službu nekontaktovala, ale zavolala kamarádovi, který jel v druhém vozidle chvíli po nich a na místě nehody zastavil a řidiče odvezl do nemocnice těsně před příjezdem hlídky. Nikdo další zraněn nebyl. Při prohlídce vozidla nalezla hlídka v přihrádce v palubní desce u spolujezdce plynovou zbraň. Což výše zmíněné osoby potvrdili. Hlídka místo nehody označila služebním vozidlem se zapnutým zvláštním výstražným zařízením a kontaktovala Policii ČR. Hlídka celníků dále zjistila, že na vozidle se nacházel starý dálniční kupón z roku 2019, což byl nejspíše důvod proč řidič chtěl celníkům ujet.

 

V sobotu 27. 6. 2020 prováděla hlídka středočeských celníků běžnou kontrolní činnost na dálnici D10 na 46. km směrem do Prahy. V brzkých ranních hodinách si na dálnici vytipovala vozidlo k zastavení, které za použití zvukového výstražného zařízení ve 2:20 zastavila ke kontrole. Jednalo se o osobní automobil Škoda Fabia bílé barvy s českou SPZ. Ve vozidle cestovali tři muži a jedna žena. Hlídka celníků přistoupila ke kontrole osob a vozidla. Při kontrole osob a jejich příručních zavazadel nebylo nic nalezeno. Následně při kontrole vozidla byl v přihrádce u řadící páky nalezen plastový sáček, který obsahoval sušenou rostlinnou látku, vzhledem a zápachem připomínající konopí (známé jako marihuana) o celkové hmotnosti 0,5 g. Dále byla za sedačkou řidiče nalezena příruční černá taška, která obsahovala plastový uzavíratelný sáček s velkým obsahem krystalické bílo-žluté látky, pravděpodobně metanfetamin (známým jako pervitin) o celkové hmotnosti 101,8 gramů.
Na dotaz celníků se k  nalezeným omamným a psychotropním látkám nikdo nepřihlásil.
K případu byla přivolána hlídka PČR. Ta dále provedla u řidiče kontrolní stěr na přítomnost omamných a psychotropních látek, který byl pozitivní na metanfetamin. Řidič se následně k užití drog přiznal. Celý případ si následně převzalo Oddělení obecné a hospodářské kriminality Mladá Boleslav, jimž hlídka středočeských celníků poskytla nezbytnou součinnost.

 

V pondělí 29. 6. 2020 při své kontrolní činnosti na dálnici D3 odhalila hlídka středočeských celníků za účasti psovoda se služebním psem řidiče, který řídil bez řidičského oprávnění a pod vlivem drog. Jednalo se o zbytkové množství metanfetaminu (známým jako pervitin) a ve vozidle bylo nalezeno i menší množství konopí (známé jako marihuana). Případ byl předán Policii ČR.

 

K nemalému množství odhalených případů přispívají naši středočeští psovodi a jejich skvěle vycvičení služební psi. Přáním celníků z Celního úřadu pro Středočeský kraj je, aby kontroly napomohly i k tomu, že se po našich silnicích bude pohybovat méně řidičů, kteří jsou pod vlivem drog.


nprap. Yvona Matějková
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj
tel: +420 261 334 680
mobil: +420 720 748 300
e-mail: y.matejkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky