CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Středočeský kraj
Washingtonova 11
110 00 Praha 1

V Praze 09.07.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Středočeský kraj

Kontrolní akce PILOT 2021

Při kontrolní akci se středočeští celníci zaměřili na řidiče.

Na měsíc červen byla Celním úřadem pro Středočeský kraj vyhlášena kontrolní akce s názvem PILOT 2021. Kontroly probíhaly ve dnech 10. 6. na 52. kilometru dálnice D1, 21. 6. na okruhu D0 a 28. 6. opět na 52. kilometru D1. Kontrolní akce byla zaměřena především na kontrolu elektronických dálničních kupónů a na kontrolu dodržování hmotnostních limitů dodávkových či nákladních vozidel a jejich souprav. V rámci pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu byl nasazen i psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání tabákových výrobků.

Během tří dnů této kontrolní akce bylo vyřešeno více než sto porušení právních předpisů. Na pokutách celníci vybrali částku přesahující 300 tisíc korun a dalších jedenáct případů bylo dále postoupeno správnímu orgánu k dalšímu řízení. Přetížená vozidla nejenže ničí pozemní komunikace, ale také ohrožují bezpečnost silničního provozu. Smutným rekordmanem byl řidič vozidla přetíženého o 80,6% povolené hmotnosti. V tomto i podobných případech se stává vozidlo technicky nezpůsobilé, snížená účinnost brzd u takto přetížených vozidel je bezpečnostním rizikem pro další účastníky dopravního provozu. V průběhu kontrolní akce byly také od řidičů vymáhány dlužné částky za nedoplatky. Policii ČR byli předáni dva řidiči bez řidičských oprávnění a jedna osoba, po které bylo vyhlášeno mezinárodní pátrání SIS – Schengen.

S ohledem na výsledky akce PILOT 2021 a převládající trend porušování povolených hmotnostních limitů vozidel středočeští celníci slibují, že budou v podobných kontrolních akcích pokračovat.


nprap. Yvona Matějková
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj
tel: +420 261 334 680
mobil: +420 720 748 300
e-mail: y.matejkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky